titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 24 juli 2010

alle beetjes helpen- 2


Vanavond eten we tofu. Ik vries tofu altijd eerst in, om zoveel mogelijk "water" eruit te krijgen. Beetje zonde voor het milieu...maarrr...om de tofu te ontdooien leg ik hem in mijn koelkast. De bevroren tofu-blokken werken dus als koelelementen.
En zo doe ik dat met alles wat uit de diepvriezer komt :een paar uur voor gebruik in de koelkast leggen. ( op een paar uur tijd zijn de meeste voedingswaren nog niet ontdooid, en blijft de ontwikkeling van micro-organismen binnen de perken)
In de winter kan je nog een stapje verder gaan. Leg een paar koelelementen van een koelbox( of een plastic(!) fles gevuld met water) buiten als het vriest, en leg die in je koelkast overdag. Verwijder de koelelementen voordat ze volledig ontdooid zijn, en leg ze terug buiten in de vrieskou.
Als de koelelementen volledig ontdooien, kost het extra energie om het water op een lage temp van 4°C te houden. Je moet er dus voor zorgen dat het water/ijs een temperatuur van 0°C of lager houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.