titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

woensdag 28 juli 2010

boodschapgedrag

Tine, tis maar een vraag hé! Ons boodschapgedrag dus.
Wij kopen wel wat biologische spullen en fair-trade. Maar we hebben een "volgorde van belangrijkheid"
 1. Met stip op 1 : seizoensproducten uit eigen land, met een voorkeur voor bio-seizoensproducten uit eigen land : tijdens het tomatenseizoen liever gewone tomaten uit België dan bio-tomaten uit Marokko. Zijn er biotomaten uit België : prima!
 2. Voor alle "verwegproducten" zoals koffie, thee,bananen enz... kiezen we eerst fair-trade, dan bio, en soms bio-fairtrade. Bio is niet altijd haalbaar voor kleine lokale boeren in de Derde Wereld, omdat dat veel investeringen vergt. En de meeste fair-trade labels hebben sowieso al extra aandacht voor milieu-aspecten.
 3. Diepvries : als het er is : biologisch. Bv biologische princessenboontjes . Ik hoop dan altijd maar dat ze die in het seizoen in België oogsten en invriezen, maar ik kan dit alleen maar hopen.
 4. Dierlijke producten ; eitjes en zuivel : voor 80% biologisch. Beter voor de dieren hoop ik dan maar. Hoewel een kalf dat van zijn Mama de Melkkoe gescheiden wordt daar weinig oor naar zal hebben.
 5. Sommige dingen zijn bijna altijd bio : veggie broodbeleg, havermelk, rijstmelk,volle melk en halfvolle melk ....
 6. Wij kopen NOOIT dingen uit Israël, of ajuinen uit Tasmanië, of appels uit Nieuw-Zeeland, of bio-aardappels uit Egypte of andere onzin.
Samengevat : biologisch : graag, maar het hoeft niet persé.
Wij volgen het principe van VELT .
Wil je echter vooral bio voor je gezondheid en/of het milieu is minder van belang en/of je kan het je niet altijd financieel veroorloven, dan geeft Velt nog een paar tips. Na onderzoek blijkt dat bij sommige gewassen meer bestrijdingsmiddelen gebruikt worden : selder, paprika, veldsla, framboos, aalbes en andijvie ( bron : velt -uitgave : "Seizoenen op smaak"). Deze koop je dan best bio.
Dierlijke- en vooral vette dierlijke producten- koop je dan best ook bio.
Alle schadelijke stoffen( die zich in het (vet-)weefsel accumuleren zoals zware metalen en dioxines) zitten meer in voedsel dat bovenaan de voedselketen staat. Alle dierlijke producten, en vooral vet dierlijk voedsel, zou dus meer vervuild zijn, en koop je dus ook beter bio.
Wil je vooral gezond en goedkoop inkopen doen, dan zoek je dus best seizoensproducten uit eigen streek, als het kan bio. Koop niet te veel "vleesvervangers", want die zijn duur, maar maak ze zelf, of neem peulvruchten.
Over de prijs doe ik een apart logje.

3 opmerkingen:

 1. Het enige dat wij eigenlijk niet standaard bio doen is brood. Omdat we dat elke dag gebruiken en de kost daarvan oploopt. Heel soms kopen we wel biobrood in de delhaize.
  Kopen jullie brood biologisch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee,
  soms wel, maar meestal niet. Het brood gaat hier flink de deur uit, net als bij jullie....;-)
  Ik heb een tijdje zelf brood gebakken, maar met de zwangerschappen heb ik dat wat opgegeven ( het kneden van die bergen deeg werd te zwaar)Ik ben ook nogal tegen anti-aanbak, en broodbakmachines hebben allemaal anti-aanbakvormen, dus maakte ik mijn brood " artisanaal". Ik zou dat eigenlijk eens terug moeten doen, was best lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tips! Als alles zo snel in orde zou komen als ik het maar vroeg...; )

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.