titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

maandag 19 juli 2010

energie besparen


Maman Verte houdt van energie besparen. Zonder evenwel toe te geven op comfort of course. Nee, we gaan voor comfortWINST. Geen koude voeten meer in de winter, geen vervelende koude tocht als je in de zetel zit. En dit allemaal voor steeds minder geld.
Utopisch? Nee hoor... wij hebben geluk met ons tweedehandshuis. We kunnen nog verbouwen. De zolder, waar de kinderkamers zijn, hebben we al onder handen genomen.
In het dak zit er 25 à 30 cm cellulose-isolatie ( gerecycleerde papiervlokken met een aantal zouten als toevoeging tegen insectenvraat en brand). De ramen waren al van gewoon dubbel glas en hebben we gehouden ( domdomdom achteraf bekeken).
De na-isolatie van de buitenmuren volgt nog, evenals een nieuwe voordeur.
Momenteel betalen we 46 EUR per maand aan groene stroom, en 52 EUR per maand aan gas. Energie besparen zit 'm in de kleine zaken : lichten uitdoen, koelkast niet te lang open laten staan, gordijnen sluiten als de verwarming opstaat.....
Wil je energie besparen? Sluit je aan bij een klimaatwijk in de buurt!Met een minimum aan inspanning bespaar je 10 % en meer! Zonder comfortverlies!
Mijn eerste tip voor deze warme dagen is er een om de warmte BUITEN te houden.
Hou de zon buiten, liefst door zonnewering aan de buitenkant te plaatsen. Wij hebben voorlopig radiatorfolie gebruikt. Knip er op bepaalde plaatsen een L -vorm ( 10 op 10 cm) in, zodat de wind erdoor kan als het hard waait....
Sluit de gordijnen overdag, sluit ook de ramen. 's Nachts zet je de ramen open.
Mijn gordijntjes op de kinderkamers zijn gemaakt van fleece plaids ( van de bekende zweudse meubelgigant)3.99 EUR per stuk, 4 stuks per kinderkamer. Gordijnbandje in stikken en KLAAR!!
Een winwinwinwin situatie : een goedkoop,mooi,makkelijk te stikken gordijn, dat in de winter de warmte goed binnen-, en in de zomer de hitte buiten houdt. Wel minstens 1 keer per jaar eens wassen, ze houden meer stof vast dan gewoon katoenen gordijnen ( maar je hoeft ze niet te strijken..), en o ja, fleece wordt gemaakt van gerecycleerde PET-flessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.