titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 24 juli 2010

Frietjes uit de oven met sla en bonenburgers


De frietjes
Ken je het probleem van 100-den verschillende keukenhulpjes-en toestellen, en véél te weinig plaats om ze allemaal te zetten? Dé reden dat we geen friteuse in huis nemen. Neemt te veel plaats in, stinkt, en het voedsel erin wordt té vet.
Maar frietjes : daar houden we van!
Dus : ovenfrietjes. En niet van die dure-speciaal-voor-de-oven-bestemde-frietjes.
Ik neem gewoon voorgebakken pommes-allumettes uit de diepvries ( de goedkoopste), en ik spreid die goed uit in een ovenschaal of een ovenplaat ( of in ons geval : 2 ovenplaten en 1 schaal, goed voor 1.5 kg à 2 kg frietjes). Spreid de frietjes goed uit, zodat ze bijna allemaal naast elkaar liggen.
Je zet de oven op 180°C en bakt de frietjes 15 à 20 min tot ze knapperig zijn. Je kan best eventjes omscheppen in de helft van de kooktijd. Haal ze er pas uit als ze knapperig zijn!

De sla
Een zalige vinaigrette die een groottante van me maakte. Haar feestmenu was gebraad met frisée ( krulandijvie) en patatjes. Vooral de combinatie van de lichtbittere frisée met de lichtzuur-zoute vinaigrette en de bloemige aardappeltjes ( gekookt mét zout) roepen veel herinneringen op. Dit gerecht is voor mij wat de madeleines voor Proust waren....
Het recept :
  • 8 eetlepels maisolie
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • zwarte peper
  • zout
  • 4 tenen look, in 2 gesneden.
De lookteentjes gebruik je om smaak te geven. Je wrijft er de schaal mee in. Dan voeg je de olie en de azijn toe. Je plet de lookteentjes een beetje. Kruiden met zwarte peper en zout. Even laten rusten, en voordat je de vinaigrette gebruik, de teentjes look verwijderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.