titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

vrijdag 9 juli 2010

koken met tofu


De eerste keer dat ik een roerbakgerecht klaarmaakte met tofu leek het op, welja, Wiskas?
Sindsdien heb ik bijgeleerd....Als je vertrekt van een blok tofu ( medium van consistentie, het type dat je het meest vindt in supermarkten en natuurvoedingswinkels), dan zijn er een aantal tips om tofu tijdens het bakken stevig te houden.
Nadat je de tofu hebt gekocht, laat je alle water weglekken, en je vriest het gehele blok in. Het voordeel hiervan is dat het water in alle kleinste compartimentjes van de tofu bevriest, uitzet, en de wanden van die compartimenten doet breken. Als je het dan opnieuw ontdooit, dan krijg je er zeer veel water uit, en je hebt ook een meer "open" structuur.( lees : de tofu lijkt op een spons)
Je dept de tofu na het ontdooien heel goed droog. Ik gebruik daarvoor een aantal propere keukenhanddoeken en wat gewichtjes ( een pak melk of zo). Dan kan je hem snijden in blokjes, of, mijn voorkeur, overlangs in 2 grote plakken.
Daarna marineer je de tofu in een vloeistof naar keuze : een combinatie van sojasaus, Marmite, olijfolie, mirin ( rijstwijn),uipoeder, salie..... De mogelijkheden zijn eindeloos.
Ik kies meestal voor sojasaus, marmite,uipoeder en salie. Dat smaakt heerlijk af.
Je zal merken dat tofu, die behandeld is op bovenstaande wijze, zéér veel vocht(marinade) kan opnemen.
Daarna gewoon bakken in de pan met olijfolie.
Enne...
AUB Mr Colruyt, kan u voor een iets meer milieuvriendelijke verpakking zorgen?? Of op z'n minst voor een "gezinspak XXL" ofzo?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.