titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

donderdag 5 augustus 2010

tempeh


Tempeh is zeer gezond, en past perfect in een vegetarische of veganistische levenswijze.
Met 3mg* ijzer per 100g scoort het beter dan gehakt ( 0.8mg*/100g) of rundsvlees ( 2.5mg*/100g). Met 93 g calcium per 100g** komt het in de buurt van melk ( 120 mg per 100ml)**. In Indonesië is deze licht verteerbare koek van vergiste sojabonen een belangrijk voedingsproduct, en wordt het beschouwd als een preventief middel tegen ziekten van het spijsverteringsstelsel.
Bij het Indonesische restaurant Kartini in Antwerpen serveren ze een heerlijke, zoetige, krokant gebakken tempeh als onderdeel van hun vegetarische rijsttafel. En dus probeerde ik die tempeh na te maken. Ik ben er nog niet helemaal, maar het komt in de buurt.
Wat heb je nodig :
  • 1 tempehworst van ongeveer 200g
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 6 eetlepels appelsap
  • 6 eetlepels ketchap manis
  • 2 teentjes look geperst
Snij de tempeh in kwartjes, meng alle ingrediënten onder de tempeh, en laat minstens 12 uur in de koelkast marineren. ( liefst 24 uur) . Ik vermoed dat ze bij Kartini nog sambal oelek en goela djawa ( soort bruine rietsuiker) toevoegen.
Bakken in een pan met veel olie op een hevig vuur, gedurende 5 minuten. Op het einde nog de overschot van de marinade toevoegen.
2 minuten nadat deze foto was genomen was de helft van het bord al leeg. Manlief kon zich weer eens niet inhouden....het is dus goedgekeurd.


* bron : " Aan tafel" van Kind en Gezin
** bron : gezondheid.be

1 opmerking:

  1. Ik ben -nog- geen tempé-fan, enkel de tempé met pesto (van de hobbit geloof ik) vind ik min of meer lekker. Ik ga dit eens proberen... want het is inderdaad een zeer gezond product. (hier helaas moeilijker te verkrijgen, ik moet dat bestellen of ik geraak er niet aan... en ik denk daar niet altijd aan)

    BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.