titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zondag 3 oktober 2010

bommasoep

Omdat het belang van verse, zelfgemaakte soep nauwelijks kan overschat worden.....
Een ongelooflijk lekkere soep van seizoensgroenten, zo voedzaam dat je ze gerust als maaltijd kan opdienen. Ik maak meestal een enorme pot (of 2 potten). En ik vries een deel in voor drukke tijden ( een trucje dat ik tegenwoordig vaak toepas).
Het is even werk, en daardoor is de kunst van "verse soep maken" een beetje verloren aan het gaan. Ten onrechte, want het is een smakelijke manier om veel groenten binnen te krijgen. Met deze hoeveelheden heb je ook genoeg lekkere, goedkope soep om 4 à 5 keer van te eten.
Wat heb je nodig voor de hoeveelheid voor 2 grote potten( van 8 liter)
  • 1 knolselder
  • 3 preistengels
  • 1 soepselder
  • 10 worteltjes
  • 1 kopje diepvrieserwtjes of gedroogde erwtjes( 1 nacht geweekt)
  • 4 blaadjes laurier
  • groentebouillon naar smaak
  • kervel
  • 2 kopjes rijst
  • zwarte peper

Alle groenten wassen, in blokjes snijden.
De prei eerst goed stoven in olie of sojaboter, dan de knolselder en gewone selder toevoegen. Laten stoven, de andere groenten en de rijst toevoegen. Alle ingrediënten( behalve de kervel!) in de pot doen, bedekken met water, lang laten koken.
Op het einde de kervel erbij doen.
Omdat er rijst en erwtjes inzitten, kan je deze soep als maaltijdsoep opdienen, met brood erbij.
Voor zus en grote broer mix ik ze eerst (wel eerst laurier verwijderen).
Heb je niet zoveel grote kookpotten, dan kan je een deel van de gesneden en gewassen groenten invriezen, en er later soep van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.