titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

maandag 4 oktober 2010

witloof-rode bieten-preicurry


Al een paar jaar een favoriet hier in huis, en geïnspireerd op een gerechtje van de onvolprezen formidastische Tante R.
Perfect voor mensen met een groentemand, die niet weten wat te doen met rode biet of witloof.
Voor ongeveer 4à 5 personen
  • 1 kg witloof
  • 4 rode bieten in blokjes
  • 1 à 2 stengels prei
  • 4 eetlepels linzen
  • 4 koffielepels tandoori kruiden van Sharwoods bij Delhaize (zie foto) ( mag best vééél zijn, smaakt goed af!)
  • 2 quorn filets ( optioneel, anders wokstrips, maar dan wel géén bouillonblokje erbij doen!)
  • 1blik kokosmelk + eventueel wat sojaroom
  • 1bouillonblokje
  • olijfolie
Was het witloof en de prei grondig,

Snij de prei in stukjes en stoof de prei in olijfolie gedurende 3 minuten

Voeg het grofgesneden witloof en de helft van de in blokjes gesneden bietjes toe

Voeg de kruiden toe, voeg het groentebouillonblokje toe, voeg de linzen, quornfilet in blokjes en kokosmelk toe. Als het mengsel te droog is, kan je er een scheutje water bijdoen. Let op, zeker niet te veel water erbij doen, de groenten geven nog veel vocht af, en in een snelkookpan verdampt er bijna niets!

Zet het deksel op de snelkookpan, laat 8 minuten koken op een zacht vuurtje.( in een snelkookpan spreken we van “koken” als de stoom een fluitsignaal geeft). Regelmatig nagaan of het niet droogkookt....

controleer of de linzen al zacht zijn.

Voeg de rest van de groenten toe en laat nog 5 min sudderen

opdienen met couscous of oranje puree

Dit is ook een prima vulling voor groententaarten .....

Wil je je voetafdruk nog kleiner, dan kan je het, naar het schijnt , ook maken met alleen maar sojaroom. Maar dat heb ik nog nooit geprobeerd....( het kan volgens mijn schiften)

Snij het witloof en de bieten zeker niet té fijn, anders heb je soep.. en dat ziet er niet smakelijk uit!

Ik maak dit telkens in een extra grote hoeveelheid, en vries wat in.


2 opmerkingen:

  1. haha!!!
    Wat een geluk dat ik aandachtige lezers heb ;-)
    De quornfilet snij ik in blokjes, (zonder die eerst te bakken), en doe ik mee in de pot, als al het andere er ook al inzit. Niet schrikken als die een vreemde oranje kleur krijgt van de Tandoorikruiden, is geheel normaal!
    Mercikes om dit te melden hé!
    Groetjes
    MV

    BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.