titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zondag 28 november 2010

bibberen en beven en de voordelen ervan

Hoezo, voordelen?
Iedereen stookt zich(uiteraard) te pletter (CO2-uitstoot = gigantisch).
Toch zijn er een paar truukjes om ook nu een ietsiepietsie meer milieuvriendelijk te leven.
 • Je kan overdag zoveel mogelijk de zon in huis halen, om haar stralen je huis gratis en milieuvriendelijk bij te laten warmen.
 • Net zoals je overdag de warmte van de zon kan gebruiken, kan je ook de nachtelijke koude gebruiken om er energetisch voordeel uit te halen. Neem een paar lege plastic flessen of bussen (bv afwasmiddel, wasmiddel...) en vul die voor 3/4 met water. Zet die buiten, en wacht tot het water volledig bevroren is. Zet die fles nadien in je koelkast. Bedenk dat je koelkast in een(vaak) verwarmde keuken staat, en dus moet vechten om het binnenin op 4°C te houden. IJs in de koelkast helpt die koel te houden. Doe dit wel NIET in je diepvriezer, daar is het normaal gezien -18°C. Het ijs dat je daarin steekt moet dus op zijn minst ook een temperatuur van -18°C hebben, bij hogere temperaturen moet de vriezer nog extra gaan koelen, en dus energie verbruiken. Het water kan je na een paar keer gebruiken om je wc mee door te spoelen, of om je planten water te geven.
 • Nog een tip : hou je vriezer vol, of vul de lege plekken met piepschuim. Lucht koelen vraagt veel energie.
 • Ziet je vriezer eruit als een stukje Antartica? Hoe meer ijs, hoe hoger je verbruik. Het is dan NU de moment om je vriezer te poetsen en te ontdooien, want je kan alle spullen gewoon buiten zetten....het is daar toch koud genoeg...
Zo zie je maar, elk nadeel heb zijn voordeel. Een waarheid als een koe.

7 opmerkingen:

 1. Oei, ik heb net mijn diepvries zo goed als leeg gegeten. Nu moet ik die dus terug vullen, of wat? Weg orde en overzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn koelkast staat in de berging, waar het bijna net zo koud is als buiten. Ik heb al gedacht om ze gewoon uit te trekken, maar het lampje binnenin is zo handig :-)

  Enig nadeel is wel nu: telkens als we iets uit de frigo moeten gaan halen moet die deur naar de berging open, en ik denk dat we daar toch ook wel met verlies zullen zitten.

  Verder gaan hier met dit weer de rolluiken vroeg naar beneden (vanaf het moment dat de lichten aanmoeten) en dat helpt ook een stuk om de warmte wat binnen te houden.

  Onze douche en toilet staat trouwens in dezelfde ruimte (ongeveer) als onze koelkast. Ook daar houden we de bezoekjes zo kort mogelijk. De verleiding om lang te douchen is niet al te groot nu. Zo zie je maar: een rampzalig slecht geïsoleerdere achterbouw is ook soms nog een ietsie pietsie voordelig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Cornelie,
  gene paniek..je vriezer af en toe leegeten is best oké!
  Het hangt een beetje af van het model van vriezer je hebt..Een koffermodel( deur ligt er bovenop) is meer energiezuinig dan een tafelmodel (verticale deur).
  En weer tijd voor wat fysica ( nee iedereen, niet gaan lopen, wetenschap is fun!)
  Koude lucht zakt. In een koffermodel zakt de koude lucht naar beneden, in de vriezer dus. Je "verliest geen koude lucht. In een verticale vriezer valt de koude lucht onderaan uit de vriezer als je die opendoet . Als je even wilt testen : met blote voeten voor een verticale vriezer staan en deur opentrekken.Dus bij een verticale vriezer moet je zo veel mogelijk lucht vasthouden. Dat kan met piepschuim ( dan is er minder lucht in de vriezer), of met lege plastic voeselbewaardozen of flessen of brickverpakkingen....alles wat lucht bevat, en afgesloten is. Of proppen krantenpapier...
  Enfin, je snapt het wel.Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk losse lucht in je vriezer zit, want lucht vraagt veel energie om af te koelen, en ontsnapt en wordt vervangen door warmere omgevingslucht.
  Zo sé, Cornelie, ik hoop dat dit helpt?
  Dus vullen : ja, maar niet noodzakelijk met eten ;-)
  groetjes
  MV

  BeantwoordenVerwijderen
 4. haha, we zijn aan elkaar gewaagd qua technische kennis! tja, 'k ben ervoor opgeleid, en vriezen in 't bijzonder heb ik veel ervaring mee, maar je legt het zo uitstekend uit, niets toe te voegen...! waar heb je dat geleerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hey Karien, merci voor 't compliment...ik ben leerkracht wetenschappen, met een passie voor energiebesparen (was bv energiemeester voor de klimaatwijken hier)...
  Welke opleiding heb jij dan? je maakt me nieuwsgierig....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lang verhaal... Heb scheikundige technologie gestudeerd, met afstudeerrichting duurzame ontwikkeling. Daarna tien jaar gewerkt als productontwikkelaar in de levensmiddelenindustrie (ijs met name, vandaar dat ik veel van vriezers weet) en daar zowel creatief gedaan, recepten bedenken, als veel met duurzaamheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. amai, dat is een serieus parcours.....dat kan tellen....ik ben maar een amateureke hoor! Laat maar weten als je nog tips hebt hé!

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.