titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zondag 14 november 2010

Off-Topic:RSV-Respiratoir Syncytiaal virus

tja, ik had het al van vér zien aankomen.....Baby lijkt helemaal op zijn grote zus.
Zus is al 2 keer in haar leventje opgenomen geweest in het ziekenhuis, met een nare RSV-infectie. Telkens had ze gedurende lange tijd extra zuurstof nodig. Ze was een van de pechvogels dus. Slechts 1 %-2% van de kindjes met een RSV-infectie moet opgenomen worden. Ze had dubbel pech,want na de eerste opname( ze was toen 6 maanden oud), is ze een tweede keer ziek geworden, toen ze 18 maanden oud was. Het is hoogst uitzonderlijk dat iemand 2 keer de ziekte op zo'n ernstige manier doormaakt.
En Baby had dus ook prijs. Waarom ik hierover een logje schrijf? Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen de symptomen zo snel mogelijk kan herkennen. Vooral voor jonge kinderen kan de ziekte een ernstig verloop hebben. De longen zijn na een RSV-infectie vaak ook zodanig aangetast, dat die kindjes sneller vatbaar zijn voor luchtwegeninfecties. Er zou zelfs een verhoogde kans op astma zijn. Tijdig gepaste hulp ( = dokter of kinderarts) zoeken is dus een must!
Wat zijn de meest herkenbare symptomen : koorts ( hoeft zelfs niet hoog te zijn), reutelende ademhaling, verminderde eetlust, slijmen overgeven (of slijmerige ontlasting), snelle, oppervlakkige ademhaling, de neusvleugels die mee openstaan tijdens het ademhalen, een "vochtige"hoest... Op het onderstaande filmpje kan je ( in het Engels) de belangrijkste symptomen lezen, en zie je ook in een duidelijke animatie hoe de typische ademhaling verloopt.


Er zijn 2 dingen die een RSV-infectie gevaarlijk maken
 1. het zuurstoftekort door bronchiolitis ( "toeknijpen" van de fijnste luchtpijpvertakkingen in combinatie met de slijmen)
 2. uitdroging door minder eten/drinken in combinatie met overgeven en sneller ademen met open mond.
Als je bovenstaande symptomen herkent, moet je onmiddellijk naar een dokter of een ziekenhuis. Als je kindje daarbovenop heeft apathisch is, slap is, en/of kreunt moet je ZEKER onmiddellijk naar het ziekenhuis.
Als je je kindje op advies van een geneesheer thuis verder kan verzorgen ( altijd te verkiezen boven een opname), zijn er een aantal hulpmiddeltjes...
 • Gebruik ZEKER eerst en vooral alle voorgeschreven geneesmiddelen. Aerosol lukt vaak beter als je zingt voor je baby, of iets op tv opzet. Vecht je kindje hard tegen de aerosol, meld dit zeker aan je arts. Soms helpt het het mondstukje eraf te halen, en het buisje onder de kin te houden.
 • Hou je kindje zoveel mogelijk rechtop : dat vergemakkelijkt het ademen.
 • Geef je kindje kleine beetjes eten, lukt dat niet, geef zeker genoeg vocht.
 • Geef je nog borstvoeding : kolf af, en geef de afgekolfde melk met een lepeltje of een bekertje. Aan de borst drinken vraagt veel energie ( en dus zuurstof)
 • Geef als extra vocht Aquarius. Dit lusten de meeste kindjes liever dan ORS ( oraal rehydratie solutie : een vieze mengeling van zouten en mineralen tegen uitdroging). Bij iedereen die uitgedroogd dreigt te geraken is dit echt een supermiddeltje
 • Colikind van VSM ( homeopathische druppels) vergemakkelijkte bij Baby het afvoeren van de slijmen via de ontlasting.


Baby is langzaam aan het genezen, maar hij heeft op 10 dagen tijd RSV, een dubbele oorontsteking, een amandelontsteking en spruw ( door de puffer) moeten verwerken. De extra infecties zijn het gevolg van de RSV.....
Ik hoop dat het jullie kindjes nooit overkomt!

6 opmerkingen:

 1. Hier heeft een van de kindjes het gehad. Gelukkig mild en het was vrij snel over. Een van mijn onthaalkindjes heeft er ook mee in het ziekenhuis gelegen, dus die had het erger te pakken.
  Gelukkig hebben we er tot hier toe geen last meer van gehad.

  Veel beterschap aan babylief en goede moed voor jullie...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van harte beterschap met de kleine en goed van je dat je erover schrijft.

  Sterkte

  Liefs

  Pin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He wat akelig. Ik hoop dat je kleintje het inmiddels weer een klein beetje beter maakt? Heel veel sterkte en beterschap voor jullie allebei.

  Warme groet,
  Francis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. merci allemaal voor de woorden van steun!
  Groetjes
  Maman Verte

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.