titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

dinsdag 2 november 2010

Spruitjes op 2 verschillende wijzen/zout en zoetzuur.


Spruitjes zijn héérlijk. Echt waar. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Koop je spruitjes liefst vers en/of bio. Kook ze in een snelkookpan, en kook ze goed gaar ( 5 minuten met fluitende snelkookpan, en dan nog even laten staan als het vuur al af staat = zeer energievriendelijk! De spruitjes worden dan boter-enboterzacht, en smelten op je tong ( ik snap heel dat "snelwokkenenhalfgaregroentengedoe" niet altijd....soms moet het gewoon goed gaar zijn!) Als ze gekookt zijn, maak ik ze op 2 manieren klaar.
 • Smelt wat olie of sojaboter, en voeg er zwarte peper en sojasaus aan toe. De spruiten even kort verhitten en goed omroeren in de pot.
 • Smelt wat boter in een pot, doe er een stevige koffielepel honing in, en vermeng even. Voeg wat cayennepeper toe. Doe er een stevige scheut goede aceto-balsamico aan toe. Even laten vermengen op een zacht vuurtje ( mag zeker niet aanbranden of te hard opkoken, zonde van de goede aceto!). De spruitjes erdoor scheppen.
Serveer dit alles met gekookte aardappels, ook in de snelkookpan klaargemaakt. Zo krijg je de meest heerlijke papatjes!!! Echt een groot verschil met aardappels in een gewone pot gekookt! En tofu erbij....gebakken op de volgende manier
 • ontdooi diepgevroren tofu, en knijp hem goed uit. Even in sojasaus wentelen, en bakken in olijfolie.
Deze spruitjes, met aardappels en tofu, vind ik even goed bij elkaar passen als tomaten, basilicum en mozzarella....een perfecte combinatie...
Zus eet de spruitjes, ze lust de 2 versies. Grote broer niet. Niet erg, dan is er meer over voor mama en papa... De grootste weerzin zit hem bij kinderen vooral in de geur. Dus probeer die tijdens het koken zoveel mogelijk af te voeren. Zo heb je een grotere kans op succes!

2 opmerkingen:

 1. Brrr, boterzachte spruitjes!! Die hebben zo'n pregnante lucht. Ik kook mijn spruitjes, in een gewone pot 10 minuutjes en dan zijn ze nèt gaar. Dan vind ik ze wel lekker (en de kinderen ook!)

  Nog een lekker spruitenrecept: spruitjesstoemp!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 2 minuutjes blancheren, heel snel afkoelen (zo behouden ze hun kleur) daarna de pan in met boter en spekjes (eventueel beetje zout, nootmuskaat) naar smaak en zeker niet platkoken bah. Er moet nog beet inzitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.