titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

dinsdag 14 december 2010

oproep " ga voor de voedselunderdogs"

Een tijdje geleden zag ik deze documentaire...en ik was er niet goed van. Taste the waste legt op een pijnlijk duidelijke manier bloot waar het misloopt in onze voedselketen.
Sommige supermarktketens proberen nog iets nuttig te doen met "afgekeurde" producten, door er oa biogas mee te maken. Maar toch : het blijft een onnoemelijke zonde om bv een komkommer, waarin zoveel tijd en energie in gestoken is om hem te laten groeien,verpakken , transporteren en uit te stallen...gewoon weggegooid wordt, omdat hij een plekje vertoont.
Dat is een milieumisdaad die kan tellen.
En dus : een oproep en wat tips

Eerst de tips.....

Om verspilling thuis tegen te gaan
Doe de weggooitest
 • Plan je aankopen, koop niet meer dan je nodig hebt.
 • las een kliekjesdag in, 1 keer per week.
 • schrijf op de pot met kliekjes de datum op
 • maak toastjes van nét iets te oud brood
 • .....
En bedenk : 1 kg voedsel weggooien staat gelijk aan 1 liter benzine en 15000l (!)water weggooien.

Om verspilling in de winkels tegen te gaan

Elke supermarkt gooit per dag gemiddeld 45 kg prima voedsel weg, en in de EU
wordt jaarlijks 90 miljoen ton aan voedingsmiddelen weggegooid. 1 aardappel op 2 verdwijnt al in de vuilbak voordat hij de consument bereikt!
Dus
Ga voor de voedselunderdogs

kopen die kromme komkommer en die misvormde paprika, kopen dat brood dat "netnietrondgenoegis" , kopen dat verdwaalde pakje tofu dat nog maar houdbaar tot morgen is, zeker als je het al vanavond gaat klaarmaken, kopen die appels die een miniem plekje hebben, of die eenzame trostomaat die al zijn trosgenootjes kwijt is. Als je naar de markt gaat, ga eens op het einde, en kijk eens waarmee ze je naar je hoofd smijten : dàt moet je kopen. De marktkramers moeten er vanaf, vaak geven ze je er nog een hoop gratis bij. Goedkoop én milieubewust!
Er wordt zoveel voedsel weggegooid dat nog perfect eetbaar is, maar niet "perfect" genoeg is voor ons, verwende westerlingen. (Bedenking : er zijn momenteel 1.1 miljard mensen op de wereld zijn met overgewicht, en 1.03 miljard mensen lijden honger....)

Toch bang dat je op een bepaald moment te weinig eten in huis hebt?

Het is deze angst die mensen vaak aanzet tot té veel kopen. De oplossing is simpel :
haal "iets voor noodgevallen" in huis ( en iets dat lang houdbaar is...) : een potje pastasaus van Delhaize met tomaten en olijven ( mmm), of pesto,of een glazen pot met aubergine met olijfolie van Taste of Inspirations van Delhaize, wat pasta, in de diepvries een pak pangroenten....
En heb je nog tips : deel ze met ons!!!

3 opmerkingen:

 1. Geen echte praktische tips, wel inspirerend: het boek Waste van Tristram Stuart (http://www.tristramstuart.co.uk/) en deze organisatie waar ik vorig jaar vrijwilligerswerk deed: www.foodcycle.org.uk Ik leef op hoop dat de situatie in België iets beter is dankzij de voedselbanken, maar de hoeveelheid eten dat werd weggegooid in Britse supermarkten is echt ongelooflijk. Leve de scheve komkommers!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was ook bijzonder geschokt, door Taste the waste. Maar wat ik me daardoor af ging vragen is, hoe doen ze dat met biologische gekweekte groente en fruit, want daar zaten vroeger ook minder mooie exemplaren bij, maar tegenwoordig zie je het verschil niet meer.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Haagje
  Klopt, inderdaad, die bio groenten zien er allemaal smetteloos uit, om bang van te worden zelfs...
  Hoewel ik vind dat het in de natuurvoedingswinkel er nog als "echt" uitziet. Zo aten we net boerenkool met gerookte tofu uit de natuurvoedingswinkel, en daar zaten blutsen en plekjes op....
  en Kapucijnaap : ik hoop het ook.
  En die site die je opgeeft : super ( alé, supersite over een heel erg weinig super probleem bedoel ik)!! Heel veel goede info!
  Bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.