titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

woensdag 22 december 2010

vegetarisch kerstfeest : de voorbereidingen




Vrijdagavond is het feest. Maar Maman moet nog werken op vrijdagochtend. En dus doen we het een en ander op voorhand.
Stoofpotjes kan je gerust 1 à 2 dagen vooraf maken. Ze smaken nog beter als ze een nachtje in de koelkast hebben gestaan.
De seitan bourguignon wou ik toch eens op voorhand testen. En het resultaat is best oké, hoewel ik quorn au vin beter vind.
Wegens tijdsgebrek moest ik het wel doen met seitan uit de winkel ipv zelfgemaakte. En eerlijk waar, de zelfgemaakte is beter. Die is meer open van structuur, malser, zachter. De seitan van Food for freedom val tegen, hoewel het in een stoofpotje nog nét gaat.


Het recept voor de seitan bourguignon voor 2 à3 p
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 8 mulhouse-uitjes (de kleine uitjes waar men ook zilveruitjes van maakt)
  • 2 teentjes look
  • 500 g seitan, in kleine blokjes (3 op 3 cm) gesneden
  • tempeh bacon 2 plakjes of 100 g
  • 2/3 fles rode wijn (ik gebruik Cahors)
  • 250 g champignons in 4 gesneden
  • 2 afgestreken eetlepels bloem
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • scheutje cognac of calvados (optioneel)
  • sojabakken-en braden
  • 2 takjes verse peterselie
Bak de tempeh bacon en de seitan in de boter. Zorg voor een krokant korstje, het kan geen kwaad dat het wat aankoekt op de bodem van de pot.
Haal de seitan en tempeh uit de pan en blus met de cognac. Werk het aangekoekte deel van de bodem los.
Bak de sjalot en de uitjes, eventueel met wat extra boter erbij. Wacht tot ze glazig zijn.
Voeg de champignons toe en de bloem toe.
Overgiet met de wijn, en goed roeren.
Voeg de kruiden, de look, de seitan en tempeh terug toe. Goed roeren.
Deksel op de pot. In een gewone pan laat je het 1 uur op een zacht vuurtje staan. In een snelkookpan 30 min. Kijk in een gewone pot regelmatig of er nog voldoende vocht in zit, daar heb je meer verdamping. Eventueel aanvullen met wat water als het te droog wordt. Kijk ook eens in je snelkookpan, of het niet aankoekt (de kans is klein, maar toch...)
Vind je geen mulhouse-uitjes, dan kan je nog 1 sjalotje in ringetjes toevoegen. Mulhouse-uitjes presenteren gewoon mooi...
Dit recept is dus eigenlijk gewoon de Franse variant van stoofvlees... met wijn ipv bier...

Het koekjesdeeg (zie ook hier voor de gemberkoekjes) is gekneed, gerold en ligt in de koelkast. Morgen bak ik de koekjes af. Als je het deeg in de koelkast bewaart, moet je het wel goed luchtdicht inpakken, om te vermijden dat het de geur opneemt van alle andere voedingswaren (bv ui, sjalot, look , prei....))

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.