titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zondag 20 februari 2011

Een héle fiere Maman Verte


Ik stroom over van trots. En loop al een hele week op wolkjes. Het eerste Earthship van België komt in ONS district. In het groenste district van Antwerpen: Hoboken.
In het verleden heeft Hoboken, bijna geheel onterecht, een slechte naam gekregen. Het kreeg tonnen negatieve publiciteit over zich heen.
Toch is het een prachtige plek om te wonen. Er is véél natuur (het Fort 8, de Hobokense Polder...), met mooie wijken, een vlotte verbinding met het stadscentrum van Antwerpen, en warme mensen. Wij wonen hier erg graag en goed.
Daarenboven hebben we met Umicore één van de grootste recyclagebedrijven voor metalen van Europa.(Vaak de reden voor de negatieve verhalen : de vervuilde grond, niet geheel onterecht: wij hebben er ook mee te maken)
En nu wordt ons district positief op de kaart gezet door dit prachtinitiatief.
Earthships zijn woningen die (bijna) volledig opgebouwd zijn uit afvalmateriaal. Dankzij een goede oriëntatie, en een doorgedreven isolatie (op verschillende manieren), en eigen waterzuivering en elektriciteitsopwekking (zonnepanelen) is het een volledig onafhankelijk woonsysteem.
Het zou wel eens de toekomst voor "wonen" kunnen worden. Meer nog dan een passief huis, houdt het earthship rekening met de uitputting van grondstoffen. Hoe energiezuinig ook, een passief huis moet nog wel eerst gebouwd worden, en de materialen die ervoor gebruikt worden zijn soms van petrochemische oorsprong. Of die materialen vragen veel energie om ze te maken. Of die bouwmaterialen zijn meer en meer zeldzaam aan het worden. Het duurt dan ook tientallen jaren voordat een passief huis zijn eigen "milieukost" terugbetaald heeft. Soms is het zelfs beter om een bestaand huis te verbouwen tot een laagenergiewoning. De milieukost hiervan is kleiner dan nieuwbouw, en je zal dus sneller milieuwinst maken.
Een Earthship heeft dat probleem veel minder, omdat het voor het grootste deel met afvalmaterialen werkt.
Het enige nadeel dat ik zie voor deze toepassing van "nieuwbouw" in België, is dat er nog maar een beperkte open ruimte is. En dat we die misschien beter bewaren, en voluit inzetten op renovatie van bestaande woningen. Hoewel Earthships zo goed met het landschap versmolten zijn, dat het eerder een lust dan een last voor het oog is.
In ieder geval : ik ben sinds dit nieuwtje Maman Fière!!!! Hoboken Rocks!
De foto's zijn van
London permaculture photostream bij Flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.