titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 5 februari 2011

ons energieverbruik: over isolatie enzo

Oh schande, ik heb hier nog maar amper iets over energiebesparing gepost, het lijkt -totaal onbedoeld-meer een kookblog te worden... (Hoewel voedsel een groot aandeel heeft in de ecologische voetafdruk, en het dus te verantwoorden is.)
Vandaar even iets over ons energieverbruik.
We hebben momenteel een jaarlijks verbruik van 11 000 kWh aardgas, voor verwarming, warm water en koken. Volgens de site van Luminus (onze aardgasleverancier), zitten we daarmee op de helft van het verbruik van een gemiddelde Vlaming.
De elektriciteitsteller sluit af op 3100kWh, volledige groene stroom van Ecopower (windenergie).
Voor degenen die niet zo thuis zijn in kWh enzo... onze totale energiefactuur strandt rond de 100 EUR per maand.
Het is belangrijk om te weten dat in ons huis 6 dagen per week iemand voltijds aanwezig is, en dat we met 3 kleine kindjes, en dus veel was, zitten. We hebben ook een groot huis, weliswaar in de rij, maar toch 210m2 bewoonbaar oppervlakte.
Ons dak is voorlopig het enige dat we geïsoleerd hebben. Met een ecologisch isolatiemateriaal: cellulose (gerecycleerd krantenpapier, eigenlijk de snijranden van het staatsblad bv...)
Eerst werd er aan de binnenkant een "onderdak" aangebracht. Dit is niet de gebruikelijke werkwijze, maar het bespaarde ons de kost om onze dakpannen toen al te vervangen. Met dank aan onze groene, ecologisch volledig verantwoorde én creatieve aannemer aka The Incredible Insulation Man (onze bijnaam voor hem)

Onder de ramen aan de dakkapellen werd die ruimte ook voorzien
Daarna werd er een "zak" gemaakt met speciale folie

Vervolgens werden de cellulose vlokken van Isofloc ingespoten.
Met een dikte van 25à30 cm....


En nu 3 jaar later, zijn we nog steeds erg tevreden met onze supergoed geïsoleerde zolderkamers! Ze zijn comfortabel, warm, koel in de zomer, stil....... En dan te bedenken dat we die kamers vroeger, voor isolatie, gebruikten als extra "koelkast" tijdens de eindejaarsfeesten, toen het er 4 °C koud was... brrrr
Ons huis is sindsdien een pak warmer en meer comfortabel geworden! De investering méér dan waard!

2 opmerkingen:

 1. Oh ... insulation man zal nog eens langskomen (koffie, koekjes en chocolate ... in ruil voor wat 'eco-weetjes') (of experimenten van jou zijde).

  Grt,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vlokkenman : jij en je dierbaren zijn hier altijd welkom!
  Koffie en koekjes (of iets anders : kies maar) a volonté.....
  Veel groetjes en ik hoop dat je drukke agenda al iets minder druk is geworden....
  Groetjes!!!
  De Vertekes

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.