titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 12 februari 2011

peakoil en Wikileaks


Uit wikileaks documenten is gebleken wat velen al lang weten: de Saoudi's overschatten met opzet hun aardolieproductiereserve met 40%. Lees hier zelf de bevindingen. Ze doen dit om diverse redenen, maar vooral uit eigenbelang en korte-termijnwinst.
Dit is behoorlijk onrustwekkend. Onze hele maatschappij is, like it or not, gebaseerd op de vlotte, overvloedige aanvoer van goedkope olie. Een paar vb.
  • Geen voedsel zonder aardolie
Uit aardolie worden kunstmeststoffen en pesticiden gemaakt, we kunnen er landbouwvoertuigen mee aandrijven en dus gigantische oppervlakten mee bewerken. Voedsel moet verpakt worden en getransporteerd worden. De bewaring en bewerking vraagt ook energie, vooral van fossiele brandstoffen.
  • Geen moderne geneeskunde zonder aardolie
Alle wegwerpmateriaal, alles van de zakjes van baxters, de injectiespuiten tot medicijnen bevat aardolie.
  • Geen vlot transport zonder aardolie
Vliegtuigreizen worden onbetaalbaar (gelukkig voor het milieu misschien, weinig gelukkig voor de ontwikkelingslanden die er vaak de helft van hun economie op baseren. Die hebben op het foute paard dat "toerisme" heet, gegokt en verloren. Hun traditionele sectoren zijn kennis en jonge mensen kwijt, hun traditionele voedselproductie is vaak flink afgenomen omdat er meer geld in het toerisme te verdienen valt. Nu nog wel...). Niet enkel vliegen, maar elke vorm van transport, wordt peperduur.
  • Geen kunststoffen zonder aardolie
Alles bevat kunststoffen gemaakt uit aardolie: fietsen, auto's, meubels, kleding, ... je kan het zo gek niet bedenken of er komt wel ergens aardolie aan te pas. En dat valt weg, of wordt vreselijk duur.
  • Geen productie in grote hoeveelheden meer
Weefgetouwen, landbouwmachines, rijst en tarwe dorsen, spinnen, schaven en verzagen van hout... alles wat nu machinaal geproduceerd wordt, zal duur(der) worden...
Aardolie en steenkool zijn als "oud zonlicht" of "oude zonne-energie". Ooit werd die zon door planten en plankton gebruikt om zichzelf mee op te bouwen. Na afsterven van die organismen kwamen ze onder de grond terecht en werden ze omgezet in aardolie en steenkool. Dit is een proces van enkele miljoenen jaren, dat niet zomaar overal kan plaatsvinden.
Wij zijn nu bezig om al die oude zonne-energie in een recordtempo op te gebruiken. En op=op.
Er worden als decennia geen nieuwe aardolievelden van enige betekenis meer gevonden, ondanks meer en meer gesofisticeerde onderzoekstechnieken.
En het wordt nog erger als je bedenkt dat we met z'n allen 90 miljoen vaten aardolie PER DAG verbruiken.
Dat zet elke zgn "megavondst" wel even in z'n perspectief: in 2005 ontdekte de Braziliaanse aardoliemaatschappij een aardolieveld met een voorraad van acht miljard vaten ruwe olie. Het haalde zelfs ons journaal, en iedereen was gerustgesteld: zie je wel, er is nog genoeg en ze gingen terug over tot de orde van de dag.
Men vergat er wel bij te vertellen dat dat genoeg was om de wereld maar 88 dagen van aardolie te voorzien, en dat dat de grootste vondst in jaren was...
Velen laten zich ook misleiden door de hoeveelheid aardolie die nog in de grond zit. Er zit nog een enorme voorraad onder de grond, maar de grootste, en "gemakkelijkste" velden zijn al voor meer dan de helft leeggepompt. Dat betekent dat men er nog maar met véél moeite, en erg traag, de resterende olie kan uithalen. (Vergelijk het met een citroen, er kan nog heel wat sap inzitten, maar na de eerste keer knijpen wordt het steeds moeilijker om het resterende sap eruit te halen.)
Aardolie zit ook niet in ondergrondse "meren", het zit in ondergronds poreus gesteente. Je kan het maar aan een bepaalde, lage snelheid oppompen, of heel het veld komt in de problemen. En dan heb je kans dat het helemaal gedaan is.

Maarrrr...

Maman Verte (en velen onder jullie) weten dit natuurlijk al lang. En toch zie ik de toekomst hoopvol tegemoet. Ik ben zelfs optimistisch...
Hoe dat kan en wat je zélf kan doen, lees je in een volgend logje.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.