titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zondag 27 februari 2011

ventileren : de praktijk

Als je goed geïsoleerd hebt, moet je efficiënt verluchten.

Efficiënt ventileren = zoveel mogelijk lucht vervangen en zo weinig mogelijk warmte verloren laten gaan.

Dit doe je best door max 10 minuten alle ramen (en deuren als dat kan) in huis open te zetten. Als het hard waait, en je hebt veel luchtverplaatsing, is 5 minuten vaak al voldoende. Dit doe je, afhankelijk van de bewoningsgraad van je huis, een paar keer per dag. De frequentie moet rechtevenredig zijn met de bewoningsgraad. Ramen op kip zetten en een hele dag op kip open laten staan, is de beste manier om véél energie en warmte te verliezen en weinig verse lucht in huis te halen. Doe dit dus liever niet in de winter!
Wij ventileren (bijna) elke dag 2 keer: 10 minuten 's morgens en 10 minuten 's avonds. In de zomer staan er continu een paar ramen open, tenzij het té heet is buiten.
Een paar tips
  • zet de timer op. Zo vergeet je de ramen niet opnieuw te sluiten
  • in de stad verlucht je best voor de ochtendspits, of laat ' s avonds. Voel je je onzeker over de luchtkwaliteit, controleer dan voor jouw regio op de site van ircel de luchtkwaliteit. Je krijgt er voor sommige meetstations om de 30 minuten een update, met nieuwe meetwaarden.(update : voor Nederland vind je hier de gegevens)Zo kan je nagaan wanneer de omgevingslucht het minst vervuild is in je buurt. Woon je aan een drukke straat, dan zet je best de ramen vooraan, vlak bij het verkeer, niet open. Wacht daarmee tot na de spitsuren.
  • Kelly blogde er al uitgebreid over : luchtzuiverende kamerplanten, altijd een groen en goed idee!
  • verlucht eens extra na een mals regenbuitje : oh zo zalig die lentelucht in huis! Regen wast de lucht letterlijk schoon van fijn stof. Dé moment dus om alles eens open te zetten.
  • alles wat hierboven staat vervalt natuurlijk als je een state of the art ventilatiesysteem in je huis hebt. Bij verbouwingen, zoals die van ons, is dat niet altijd praktisch en of financieel haalbaar. En dus moet je zelf aan de slag. Voordeel van lowtech en lowcost ventileren zoals wij doen, is wel dat het ventilatiesysteem niet stuk kan gaan, en het geen extra energie kost...
  • wil je graag mechanisch ventileren zonder de hele boel open te breken, dan kan je kiezen voor een elektrisch afzuigsysteem, dat je installeert in de vochtige ruimtes in huis (keuken, badkamer, wasplaats). Daar kan je dan, eventueel met een timer, op bepaalde momenten de vochtige lucht wegzuigen. Let op: deze weggezogen lucht moet vervangen worden door andere lucht, en zal dus ergens vandaan moeten komen... een raam open zetten in andere, meer droge ruimte van het huis is dan misschien een idee.
  • roosters bovenin ramen, zoals wettelijk verplicht, vind ik niet zo'n denderend idee. Ze laten veel stof en lawaai binnen, en veel warmte buiten. Het is vaak ook een onderbreking in de isolatie die een raam in dubbel glas biedt. In druk gebruikte ruimtes zijn ze soms gewoonweg onvoldoende. In een klaslokaal met 25 leerlingen zou je per leerling minstens 1 meter roosters moeten voorzien om voldoende frisse lucht binnen te krijgen. Die raamlengte is er gewoonweg niet. Je moet dus nog best extra ventileren en verluchten.
Wij doen het al een paar jaar zo, en we verbruiken nog steeds een zeer beperkte hoeveelheid energie!

1 opmerking:

  1. wat een goed bericht en wat een goed informatie die er in staat. is echt iets waar je wat aan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.