titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 26 februari 2011

ventileren en isoleren: de theorie

"Mor madammeke, meer dan 12 cm isolatie in uw dak steken is on-mo-ge-lijk, en ge gaat overisoleren en schimmel krijgen" Dit was een opmerking van een dakwerker die ik 5 jaar geleden contacteerde om ons schuin dak te laten isoleren.
(1 jaar later zat er 25 à 30 cm isolatie in ons dak.)
Dit geeft weer eens aan dat je isolatie best overlaat aan specialisten (architecten zijn dit niet altijd: in hun opleiding kwam/komt "isolatietechnieken" bijna niet voor, jammer maar helaas). .
Om schimmel te vermijden moet je volgende 2 slagzinnen onthouden

Ventileren en isoleren gaan hand in hand
en
goed isoleren is evenwichtig isoleren (hierover later meer)

Ventileren is het vervangen van de lucht in je huis met verse, (hopelijk) propere buitenlucht.
Er zijn verschillende redenen om te verluchten en te ventileren.
 • de luchtverontreinigingen die zich opstapelen afvoeren. Zo heb je de uitwasemingen van spaanplaat (meubels oa), allerhande stoffen die in textiel gebruikt worden (brandvertragers, water-en vuilafstotende producten...) tot bepaalde neurotoxische gassen die in kleine hoeveelheden in alle producten zitten die met containers aangevoerd zijn.Ook de uitwasemingen van schoonmaakproducten, parfums, verf en vernis kunnen zich opstapelen. Deze stoffen vermijden is natuurlijk nog beter dan ze te verwijderen. (Papa fluisterde met net de slogan"Wat je vermijdt, moet je niet kwijt" in)
 • Er kan zich té veel vocht opstapelen in huis. En vochtige lucht vraagt méér energie om op te warmen en te veel vocht kan uiteindelijk leiden tot schimmelvorming. Elke persoon produceert 2 à 5 l waterdamp per dag. In een gemiddeld huis wordt er, alles samen, 15 l waterdamp per dag geproduceerd.
 • Het teveel aan CO2 voer je best ook af.
In een niet-, of slecht geïsoleerd huis gebeurt dit automatisch: daar heb je vaak zoveel spleten en kieren dat er constant buitenlucht aangevoerd wordt. Dit leidt echter ook tot een enorm verlies aan warmte en dat willen we natuurlijk liever niet, zeker niet in de winter.
Ik krijg vaak de opmerking: "Nu heb je je huis goed geïsoleerd en dan moet je de ramen open zetten, dat is toch contradictorisch".
Helemaal niet.
Een paar redenen waarom ventileren en isoleren elkaar niet tegenspreken
 • aan droge lucht moet je minder energie toevoegen om het 1 °C in temperatuur te laten stijgen (vochtige lucht heeft een hogere c-waarde of warmtecapaciteit)
 • ongeveer 85% van alle energie (en dus warmte) van een huis zit opgeslagen in de vaste massa (vloer, muren, meubels...) 15 % zit in de lucht. Voer de lucht af, en je verliest maar 15 % van de energie. Test dit maar eens in de zomer: zelfs als je tijdens een frisse bui de ramen openzet en koele lucht binnenlaat, valt de warmte onmiddellijk terug op je van zodra je de ramen sluit. De meeste warmte zit nl in de muren enz. En dat duurt lang voordat die energie er uit is. Men zegt dan ook soms: "de warmte zit in huis".
Met een goede isolatie en een gecontroleerde ventilatie bespaar je dus energie en win je een gezond binnenklimaat!
Voor een gezond huis met gezonde inwoners is ventileren dus de boodschap!
Een uitstekend naslagwerk ( uitgegeven door de Vlaamse Gemeenschap) ivm ventileren vind je hier


3 opmerkingen:

 1. Wat is de aanbevolen luchtvochtigheid in huis? We hebben nu een zeer precieze weegschaal die ook de luchtvochtigheid meet, maar ik heb geen idee wat de "normale" waarden zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Saskia,
  in het naslagwerk waar ik naar gelinkt heb, vind je op blz 48 ev een hele uitleg, en een tabel.Bij een temperatuur van 18°C tot 24°C moet de relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% liggen. Meestal ondervind je zelf ook wel wanneer het té droog of te vochtig is : bij té droge lucht krijg je last van statische elektriciteit, en geïrriteerde slijmvliezen, bij een té hoge luchtvochtigheid gaat het muf ruiken.....Let wel : als je weegschaal in de badkamer staat, dan kan het wel eens hogere waarden aangeven dan in de woonkamer!!!
  Men stelt soms ook de waarden afhankelijk van de buitentemperatuur( kwestie van het zo ingewikkeld mogelijk te maken;-): in de winter moet de relatieve luchtvochtigheid in huis tss de 30% en 55% liggen, en in de zomer tss de 30% en de 80%. Enfin: als we alles eens even samenvatten zit je goed bij een relatieve luchtvochtigheid van om en bij de 50%
  Veel groetjes
  Maman Verte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aha, dankjewel! Het gaat om een keukenweegschaal en de keuken loopt door naar de woonkamer. De luchtvochtigheid is meestal tussen de 40 en de 50%, dus dat zit wel goed denk ik :). Bedankt voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.