titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

maandag 28 februari 2011

weekmenu, tips bij moeilijke eters en een eczeem-update

Ons" klein-eigenwijsje" toen, vlekjes op linkerwang en naast rechteroor .......
Het eczeem van baby. Dat was toch dé aanleiding om zoveel mogelijk vegan te gaan eten. Ik had er al vaker pogingen voor ondernomen, maar het vlees was telkens zwak.
In tussentijd zijn de vlekjes van baby bijna allemaal weg. Vooral die op zijn wangen zijn volledig verdwenen. Op z'n armpje staat er nog eentje, maar dat was blijkbaar geïnfecteerd met een schimmel (wat wel vaker gebeurd met eczeem). Een paar dagen Daktozin erop en het is ook al bijna foetsie. Binnenkort wordt baby 1 jaar, en dan zouden we langzaam en voorzichtig melkproducten in zijn dieet kunnen opnemen (om eens te testen). Ik ben benieuwd of dat een heropflakkering zal veroorzaken. Wij blijven inmiddels vrolijk verder bijna kaas-en melkloos eten. Het is niet altijd zo eenvoudig merkte ik, zeker als je op bezoek of verplaatsing gaat.
Het menu van de week is wat minder speciaal, en wat meer kindvriendelijk. De 2 oudsten eten bijzonder moeilijk de laatste tijd, en dus pas ik me graag wat aan. Niet dat het een groot verschil maakt, maar ze eten tenminste al iets. Onze tips om ze toch te laten eten : geef ze eerst aardappels en groenten , en pas als ze van-alles-iets gegeten hebben, krijgen ze " vlezeke". Wij bepalen wat er op hun bord komt, zij bepalen hoeveel ze eten. En ze krijgen pas iets anders (dessert) als hun bordje leeg is. Schep ook nooit té veel op. Eén eetlepeltje groenten oogt meer haalbaar voor de kindjes dan een berg op hun bord. En vooral: blijven volhouden en het je niet aantrekken: als ze echt honger hebben, zullen ze heus wel eten hoor!
 • za : linzenspaghetti met prei en worteltjes
 • zo : verse rode kool met appeltjes, rozijntjes en gezoet met Luikse appelstroop, vegetarische hamburgers en gekookte aardappels
 • ma : diepvrieserwtjes en verse worteltjes met aardappelpuree en quornfilet
 • di : veldsla met een koolrabi/appelslaatje,( appelmoes voor de kleintjes) aardappels en gebakken tofu
 • woe : Spinazie met gebakken aardappels en bonenburgers
 • do : Pasta Miracoli met veldsla ( of pleaseplease, laat er tegen dan Belgische broccoli zijn!) en quornfilet
 • vrij : restjes
Van de schuin gedrukte gerechtjes volgt nog een beschrijving.
...en nu : zonder vlekjes, nu ja, geen eczeemvlekjes meer dan toch....

3 opmerkingen:

 1. hmm, moeilijke eters hebben we hier momenteel ook. Dochter heeft oorontsteking en geen eetlust, zoon een zojuist ontwikkelde groenfobie. Omdat ik moe en druk genoeg ben met de nieuwe baby ben ik dus begonnen met iets waar ik altijd tegen was: groente verstoppen. In sauzen, in pannenkoeken, in fritters, in van alles. Het scheelt veel gedoe aan tafel en ze krijgen toch gezonds binnen. Typisch zoiets waar je tegen bent als je geen kinderen hebt, maar als afgematte mama lekker vanaf stapt... En het is waar, ze eten echt wel als ze honger hebben. Gelukkig wordt er hier veel fruit, brood en melk gegeten. Hebben ze alle voedselgroepen wel.
  Enne, Belgische broccoli? Van de koude grond bedoel je? Of is dat iets speciaals?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen, maar ik weet nog goed de tijd dat ze slecht aten toen ze klein waren. Bij ons werkte het het best om het te negeren. Eet je niet, dan eet je niet.
  Geen onderscheid maken tussen de voedingssoorten. Ze leren veel van het kijken naar wat hun ouders eten. Ook al doen ze het niet meteen na.
  Tot ze zo'n jaar of 10 waren aten ze niet veel. Toch groeiden ze goed. Daarna gingen ze meer eten en nu zijn het flinke eters. Ze zijn allebei rond de 1.90 geworden en hebben een voorkeur voor gezonde voeding. Liefst vegetarisch/veganistisch. Al lusten ze af en toe wel een stukje vis. Melk verdragen ze nog steeds niet.
  Ze merken het aan hun lichaam als ze niet gezond eten. Ze voelen zich lekkerder bij echt voedsel. Tis een kwestie van de lange adem, maar bij ons werkte dit dus goed.
  En aan jouw menu te zien, krijgen de kinderen goed en lekker te eten. We hadden vroeger wel een concessie bij het eten die vanzelf wegging. En dat was appelmoes. Maar dat is ook gezond zelf te maken.

  Groetjes van Monica uit Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Karien en Monique,
  bedankt!
  Met Belgische broccoli bedoel ik dat die vanaf maart terug op de Velt kalender staat, als seizoensgroente. Dus ik veronderstel uit koude grond of vanonder glas-niet verwarmd.
  Ik "verstop" soms wel eens wat groenten in de bonenburgers, dat gaat zooo vlot binnen hier, lekker en gezond. En er is niks mis met een trukendoos voor vermoeide mama's! Ik zou bv mijn kinderen NOOOOIIIIIITTTTT voor tv zetten : hahaha!!
  En ja Monique, het doet deugd om te horen dat ze eruit groeien. Ik probeer zoveel mogelijk voet bij stuk te houden. En dat werpt zijn vruchten af!Langzaam maar zeker eet de oudste meer en meer, en ze heeft ook meer plezier in eten. Maar ze is zo koppig, dat ze ooit eens dagen aan een stuk bijna alles weigerde, en dan huilend van de honger wakker werd. Maar na een paar dagen had ze door dat ze misschien gewoon maar eens gewoon moest doen, en eten aan tafel. Erg hoor, maar het heeft echt wel geholpen. Ze heeft zo'n willetje!
  groetjes!!
  en volhouden hoor Karien! Ik hoop dat het goed met jou en jullie gaat!!!
  MV

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.