titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

dinsdag 8 maart 2011

Het milieu en de overbevolking

"Het (het= klimaatswijziging en alle andere milieuproblemen) is gewoon het gevolg van de overbevolking!"
Met deze zin probeert men vaak een begin (of een einde) te breien aan een discussie over de milieuproblematiek.
Was het maar zo eenvoudig, denk ik dan.
Want dat is het niet.
Dat zinnetje wordt soms gebruikt om elke vorm van verantwoordelijkheid-en bijgevolg: concrete actie- uit de weg te gaan.
Dat zinnetje wordt soms gebruikt om de de verantwoordelijkheid bij anderen(lees :ontwikkelingslanden) te leggen.
Men gaat dan wel voorbij aan het feit dat de grootste en eerste historische oorzaak voor de klimaatswijziging in het Rijke Westen ligt. En bijgevolg ligt bij ons ook de grootste verantwoordelijkheid om ze op te lossen.
Op Canvas loopt deze week in Ter Zake een reeks over de exponentiële bevolkingstoename in de wereld. Gisteren was Prof E. Vermeersch te gast. En hij sprak over het ethische-ecologische probleem.
Zijn stelling is duidelijk : 9 miljard mensen, met het huidige consumptiepeil en verdeling van grondstoffen,is misschien nog net (of nét niet) haalbaar. Maar stel dat bv alle Chinezen en Indiërs onze levensstijl en ons consumptiepatroon willen: dan stort ons ecosysteem, en dus alle leven op Aarde, ineen.
En daar zit hij met een dilemma : want
 • ofwel houden we Derde Wereld onderontwikkeld (en gaat de Aarde er niet aan). Dan ontzeggen we de Derde Wereld ons consumptiepatroon. Maar dat is ethisch niet verantwoord, want alle mensen zijn gelijk. Zij hebben evenveel rechten op consumeren als wij.
 • ofwel gunnen we de Derde Wereld groei en vooruitgang, en dus ook ons consumptiepatroon, maar dat is dan weer ecologisch niet te verantwoorden.
Een derde optie werd niet besproken. Alsof die er niet is. Een optie die ethisch en ecologisch verantwoord is.
 • het Rijke Westen gaat minder consumeren. We gaan leven op een ecologische voetafdruk van het "eerlijke aarde-aandeel". Wij doen het met minder, de Derde Wereld doet het met iets meer. Want prof Vermeersch lijkt er gewoon van uit te gaan dat ons consumptiepatroon en verbruik "normaal" en " dé norm"is, alsof "minder" niet even goed kan zijn. Maar "minder"* lijkt een vies woord te zijn.
 • Tegelijkertijd moeten we zorgen we voor scholing van vrouwen in OL, en een betere gezondheidszorg. Waardoor het geboortecijfer afneemt. ( fase 2 en post-transitie van het demografische transitiemodel)Uiteindelijk zou men in een nieuwe fase terecht moeten komen : een fase van afname van de (wereld)bevolking.
 • Om een langzame pijnloze daling van de wereldbevolking te verkrijgen, moet overal ter wereld het geboortecijfer net onder het vervangingsniveau(2.1 kind per vruchtbare vrouw) liggen.. Een té drastische geboortebeperking of geboortestop)leidt naar verarming door vergrijzing (zoals in Europa, maar nu ook in China gebeurt). België heeft momenteel 1.8 kinderen per vruchtbare vrouw, nét iets te weinig om naar de toekomst toe maatschappelijk gezond te blijven, maar doenbaar.
Dus : de overbevolking is momenteel echt niet het grootste probleem, het is de overconsumptie (momenteel van het Westen) dat het grootste probleem is.
Het Westen (wij) moeten het met minder spullen, energie en overbodige luxe doen, de Derde Wereld met minder kinderen.
Dàt is ethisch en ecologisch correct.

* "minder" als in " minder kilo's" is dan weer hip. Wist je trouwens dat er op Aarde evenveel mensen aan (potentieel dodelijk) overgewicht lijden als dat er mensen aan (potentieel dodelijke)ondervoeding lijden.....Snap jij het nog???????

8 opmerkingen:

 1. Mooi stukje. Ik ga het in de schijnwerper zetten op mijn blog http://langzaamgroenerenbewust.blogspot.com/

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op dit vlak doe ik het ecologisch bijzonder slecht met mijn grote gezin natuurlijk :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sandra, 2.1 kinderen/vruchtbare vrouw gemiddeld hé....in België zitten we er lang nog niet aan hoor! Dus gemiddeld doen we het in België wat betreft de bevolkingsgroei zeker oké, tis onze ecologische voetafdruk die te hoog ligt......je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen over je gezinsgrootte!! Dat is veel te schoon om niet van te genieten hé! En kinderen : dat is human capital voor onze toekomst!!!
  veel groetjes
  MV

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dus ik hoef me niet te slecht te voelen met 3 kids?
  Er is nog een andere optie: met technische middelen onze voetafdruk verkleinen. In combinatie met minderen, dat wel, maar ook daar valt eea te halen. Je leven anders indelen, niet zozeer terug naar het verleden, het kan ook op een andere, juist wat futuristische manier. We moeten dan een beetje leren afstappen van wat we gewoon zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt zeker een heel goed punt!
  Wat mij enorm irriteerde aan Vermeersch zijn standpunt was toen hij begon over het steriliseren van Afrikaanse vrouwen door hen 1000$ te bieden. Hoe oneerbiedig tegenover vrouwen (want over mannen werd niet gesproken) en helemaal geen oplossing (aangezien dit beter kan opgelost worden door betere scholing en gezondheidsvoorzieningen).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. JA! Dat was ik zelfs al vergeten : daar heb ik mij ook over zitten opwinden. Waarom alweer de vrouw. Waarom een enorm gevaarlijke dure chirurgische ingreep bij de vrouwen invoeren, terwijl het bij de mannen een stukje cake is onder lokale verdoving. Ik vrees dat de prof iemand van de oude garde is. In De Standaard van vrij of za stond een interview met hem. Men vroeg hem waarom HIJ dan geen vegetariër werd, als hij er dan toch zo mee inzat. Hij vond zichzelf te oud om nog te veranderen......zegt veel denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Nederland zeggen we dan: 'verbeter de wereld, begin bij jezelf.'
  Als iemand advies geeft en zelf niet wil veranderen is de geloofwaardigheid van zo iemand weg.

  groetjes, Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben blij dat er nog mensen zijn die zich geërgerd hebben aan Vermeersch.

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.