titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

dinsdag 29 maart 2011

isolatiewerken

Eindelijk was het zover. Na de isolatie van het puntdak, was het platte dak van de achterbouw aan de beurt.
Die achterbouw is 2 bouwlagen hoog, en was het koudste gedeelte van het huis. En nog niet geïsoleerd, tenminste, dat dacht ik. Nadat we de houten schrootjes hadden verwijderd, bleek er toch glaswol onder te zitten. Die heeft de aannemer (Vlokkenman) dan ook laten zitten. Vlokkenman denk net als wij : ecologisch. Het heeft geen zin om glaswol, die nog perfect in orde is, te verwijderen. Hij heeft dan onder de houten balken een damprem aangebracht en tussen het dak en de damprem 20cm papiervlokken (isofloc) ingeblazen.

Het effect is instant. Het wordt meteen een pak stiller. Isofloc is een prima geluidsisolator, vooral omdat je het naadloos en ononderbroken kan aanbrengen.
Nog een paar voordelen van hergroeibare isolatiematerialen zoals papiervlokken;
 • De grondstof is een afvalproduct, dus recyclage (snijranden van het Belgische Staatsblad bv)
 • het is niet gemaakt van kostbare aardolie
 • het productieproces is vaak minder energie-intensief en vervuilend dan bij petrochemische isolatiematerialen (PUR, PIR, ea)
 • Je doet aan duurzame CO2-opslag in je huis. Eenvoudig uitgelegd: papier is gemaakt van bomen. Bomen zijn "gemaakt" van CO2. De CO2 van de papiervlokken zal niet meer via ontbinding vrijkomen in het milieu.
 • Het is zo goed als onbrandbaar door toeslag van zouten. Bij een woningbrand komen er geen giftige gassen vrij. Bij verbranding van PUR komt er blauwzuurgas vrij (HCN) dat giftig is. Bij een woningbrand in een met PUR geïsoleerd huis loop je dus extra gevaar.
 • Door de toeslag van zouten, vinden insecten er ook maar niks aan.
 • Je krijgt extra premies voor nagroeibare materialen. In Antwerpen komt het op 8EUR/m2, bovenop de 4EUR/m2 van de netbeheerder. Als je dat groter is dan 40m2, krijg je nog eens een premie van 500 EUR van de overheid erbovenop.
 • het is goedkoop (want gemaakt van een afvalproduct dat de olieprijs niet zo strikt volgt als petrochemische materialen)
Wij zijn dus verkocht. Onder het puntdak is het effect van de papiervlokkenisolatie bijna magisch: het zijn heel geluidsarme kamers, met een zachte atmosfeer (ik kan dat gevoel bijna niet onder woorden brengen, maar het voelt als onder een zalig zacht en luchtig donsdeken kruipen). Het is er erg koel in de zomer, en zacht in de winter, zelfs zonder enige vorm van verwarming op de bovenste 2 bouwlagen.
En nu hebben we dat comfort ook in de achterbouw.
Hebben we er geld mee bespaard? Jazeker!
Hoeveel? Moeilijk te zeggen. We verbruiken nog evenveel (zelfs wat minder) dan toen we hier woonden met z'n 2. En toen bewoonden we alleen de 1-ste verdieping. De rest van het huis hadden we nog niet in gebruik genomen wegens verbouwingen.
Nu bewonen we met z'n 5 de 3 bouwlagen, het volledige huis (5 grote slaapkamers, 2 kleine, 2 badkamers, en de woonkamer en keuken). Daarbovenop is er nu wel elke dag van de week iemand thuis (vroeger werkten we allebei voltijds, en waren we bijna altijd weg).
Dus : ja we hebben geld bespaard.
Maar we hebben vooral aan comfort gewonnen. En die enorme sprong vooruit in ons comfortgevoel is niet in geld uit te drukken.
Dus vraag me niet naar de terugverdientijd. Je gaat toch ook niet de terugverdientijd van een inloopkast, of van een nieuwe keuken berekenen? Toch nog even dit: op de foto hierboven zie je hoe onzorgvuldig men de ramen heeft geplaatst (in de jaren 80, bij de vorige eigenaars). De raamkaders zijn niet afgewerkt, de rolluikkast was niet geïsoleerd. Vooral bij oostenwind blies de ijskoude wind door alle kieren en spleten naar binnen. Brrrrr.
Let hier op als je nieuwe ramen laat plaatsen. Ze moeten afgewerkt worden aan de randen, en luchtdicht geplaatst worden. Anders vormt dat een koudebrug, met schimmel en/of koude tocht tot gevolg.

1 opmerking:

 1. Via-via-via-via ben ik op je blog beland, leuk!!
  Wij zijn ook druk met isoleren en zo, en ga je tip over isofloc. Wij hebben nog zeker zo'n 50 m2 te gaan!!
  Ik ga je volgen!!

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.