titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

woensdag 13 april 2011

de perfecte veganaise


Smeuïg, maar toch vast genoeg om in een bergje op je frietjes te blijven staan...mmmm
Na een lang zoektocht heb ik het gevonden : Nutriton ninstant en een staafmixer. Vroeger maakte ik het met slagroomkloppers en zonder nutriton. Nutriton klinkt meer nucleair dan het is : het is johannesbroodboompitmeel. Een calorie-arm verdikkingsmiddel, dat ook werkt zonder koken. Id-e-aal!
En gewoon te koop bij de apotheker, want wordt aan flessenmelk voor baby's toegevoegd om die in te dikken, en de baby te verzadigen zonder extra calorieën toe te voegen. Je hebt er ook bijzonder weinig van nodig...dus de investering waard ( ongeveer 10 EUR, in Nederland maar 5 EUR...gek).
Recept
  • 100 ml ongezoete sojamelk, zonder vanille!!
  • 200 ml maïsolie ( olijfolie is véél te bitter)
  • 1 stevige koffielepel mosterd
  • zwarte peper
  • zout
  • 2 afgestreken maatjes nutriton instant ( er zit een maatje in het pak)
alles, behalve de olie, vermengen met de staafmixer. Na 3 seconden ( om dus te zeggen : vrijwel onmiddellijk) de olie erbij gieten. Langzaam, in een fijn straaltje. Stevig doormixen tot alle olie opgenomen is in het mengsel. Proeven, bijkruiden, of extra mosterd eraan toevoegen. Met de hoeveelheid die ik heb opgegeven krijg je een fluweelzachte, bijna neutraal smakende veganaise.
En klaar!Ik bewaar het in een glazen potje, dat ik op voorhand steriliseer in de microgolfoven, door er een laagje water in te zetten. ( zonder metalen deksel!!).
Nadien sluit ik het af met boterhammenpapier, omdat ik niet wil dat een vettige substantie, zoals veganaise, in contact komt met de binnenkant van zo'n deksel. Die bevatten vaak bpa....( bisfenol-a). De veganaise stijft nog verder op als ie een tijdje in de koelkast staat.




7 opmerkingen:

  1. Wat een geweldige tip! Ga ik zeker eens proberen. Hoe ben je er opgekomen om dat te proberen? :-)
    En hoe lang bewaart deze veganaise in de koelkast?
    Meestal maak ik er maar in kleine porties omdat ik het niet goed weet.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed idee van die nutriton!
    Ik maak regelmatig vegan mayonaise. Maar ik doe daar altijd azijn in. Heb je dit er bewust uit gelaten?

    Groetjes, Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey!!
    Martje, ik lees altijd de ingrediëntenlijst van alle spulletjes die ik koop. Ik ben onmetelijk nieuwsgierig naar die dingen, en probeer vaak dingen na te maken. Vandaar het idee om Johannesbroodboompitmeel te gebruiken als verdikkingsmiddel. Ik moest het ook gebruiken om baby's melk mee in te dikken, hij sliep pas op 10 maanden door, en 1 van de trucjes om hem wél te laten doorslapen, was een flesje ingedikte melk extra geven voor het slapengaan. Ik merkte dat die nutriton zonder koken indikt. En dan las ik dat nutriton niets anders is dan johannesbroodboompitmeel....En toen viel mijn euro....en zijn die 2 neuronen in mijn brein een verbinding beginnen maken...;-).
    Van de johannesbroodboom komt trouwens ook carobepoeder, de geroosterde peulen zijn een alternatief voor cacao ( zie ook carobella).
    Monica, ik vind de azijn die in de mosterd zit al voldoende voor die onmisbare zure toets....maar je kan de azijn er nog perfect aan toevoegen hoor!
    Veel groetjes
    MV

    BeantwoordenVerwijderen
  4. en Martje,
    ben vergeten te antwoorden op je houdbaarheidsvraag....
    Bij ons "leeft" die veganaise nooit erg lang...maar ik heb hem al gebruikt tot 1.5 week na aanmaken, zonder problemen ( dus wss kan je hem zelfs nog langer houden). Wat je kan proberen om hem langer houdbaar te maken door er citroensap ipv azijn/mosterd er aan toe te voegen. Dat is een bewaarmiddel. Je kan de bovenkant ook afdekken met een laagje olie, en dan de pot eens goed op het aanrecht kloppen. Zo stijgen de luchtbellen eruit. En de olie werkt dan als een luchtzegel.
    Maar mss kan Karien hier wel een beter antwoord op geven (van K-meel)
    Je kan natuurlijk ook maar de helft aanmaken....
    Veel groetjes
    MV

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dat ze dan nog eens zeggen dat nieuwsgierigheid nergens goed voor is ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gebruik jij biologische maisolie?
    Hier in Nederland kan ik het waarschijnlijk niet kopen. Kan het niet vinden bij de groothandels van de biologische winkel waar ik veel spullen koop.
    Wat zou een goede vervanging zijn? Zonnebloemolie en olijfolie vind ik te sterk smaken. Hoe is dat met saffloerolie of koolzaadolie of evt nog een andere soort.

    Groetjes, Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beide oliën die je noemt zijn goede vervangers....
    Ik gebruik idd bio-olie. Olie koop ik trouwens altijd zoveel mogelijk in glazen flessen , kwestie van "plasticdeeltjes" te vermijden. Vooral bij vet voedsel zou dat een probleem zijn....
    groetjes!!
    MV

    BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.