titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 23 april 2011

Goede vrijdag en vegetarisme

Het is vandaag "Goede Vrijdag". Rooms-katholieken eten dan geen vlees, en ik vond dit een goede aanleiding om een logje over vleeseten te schrijven.
Vanuit verschillende hoeken krijg ik de opmerking dat de mens een omnivoor is. Men haalt allerhande argumenten aan, als ons gebit en ons spijsverteringsstelsel. Beiden zijn zo gebouwd dat het ons in staat stelt om plantaardig én dierlijk voedsel te eten.
Wij zijn inderdaad zo gebouwd dat we vlees en plantaardig voedsel kunnen eten.
En dus gaan velen ervan uit dat we dan ook maar alles MOETEN eten.
Maar niets is minder waar.

Mensen zijn geen koala's.

Koala's eten enkel eucalyptusbladeren, en ze zijn nog kieskeurig ook. Van de honderden eucalyptussoorten eten ze er maar 3 à 4. Af en toe eten ze ook aarde, voor wat extra mineralen. Logisch dus dat de Koala zich niet over heel de planeet verspreid heeft. Zijn dieet is te specifiek.
De mens is de meest succesvolle diersoort ooit. Wij wonen van aan de polen tot aan de evenaar.
En wij kunnen dit, omdat we alles kunnen eten.
Onze evolutionaire voorouders aten alles, van noten en planten tot insecten en rauw vlees. Ze kookten niets, en aten waarschijnlijk nooit granen en aardappels.
Maar naarmate de mens zich ging verspreiden over de aarde, veranderde onze voedingsgewoonten. We pasten ons aan aan nieuwe omgevingen en omstandigheden.
Nu leven er Inuït (Eskimo's) die bijna uitsluitend vis en vlees eten, en af en toe wat bessen (hallo 5 porties groeneten en fruit per dag?). En Japanners en Chinezen eten en drinken bijna nooit zuivel (en er is veel minder osteoporose dan in "zuivelland" Nederland). En naar schatting 40% van de Indiërs eten nooit vlees.
Een zeer groot deel van de wereldbevolking eet zelden vlees.
Het is dus duidelijk uit de praktijk, dat Mens alles kàn eten, maar zeker niet alles moèt eten om gezond te blijven.

Wij kunnen omnivoren zijn, maar zijn in praktijk opportunistische eters

Wat de natuur ons aanbiedt, kunnen we eten, en we kunnen erop overleven. Dat maakt ons zo succesvol als soort, in tegenstelling tot de koala.
Wij passen ons aan.
Adapt or die

Mensen zijn helden in aanpassen. En juist daarom zo succesvol. En nu zijn de omstandigheden weer veranderd. Er dient zich een energiecrisis en klimaatcrisis aan. Een van de belangrijkste oplossingen voor deze nieuwe problemen en uitdagingen is de vlees-en zuivelconsumptie drastisch beperken. Onze voedingsgewoonten bepalen voor een groot deel onze impact op onze leefomgeving.

Zijn we als mensen slim genoeg om ons weer aan te passen, en te overleven

Moeder Aarde legt ons momenteel dé ultieme examenvraag en praktische proef op. Onze tijd om het juiste antwoord te geven loopt af. Als we ons niet aanpassen aan veranderende tijden, zullen we het niet overleven.
Zijn we het waard om deze aardkluit verder te bewonen? Zijn we in staat om ons weer aan te passen en te veranderen? Kan ons brein onze "the-sky-is-the-limit"genen onder controle houden?
Dàt is de ham(?sorry)vraag.

3 opmerkingen:

 1. Een leuk en interssant filmpje over dit onderwerp is te zien op youtube 'Are human animals natural meat eaters?

  Groetjes, Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een filmpje op www.themeatrix.com
  Een animatiefilm gebaseerd op 'The Matrix', maar dan gaat het over de waarheid achter dierlijke producten. Het filmpje is een aantal jaren oud en komt uit de VS of Canada. De situatie daarin geschetst komt al akelig overeen met de Nederlandse situatie waarin megastallen de norm lijken te worden met alle gevolgen van dien voor mens, dier en milieu.
  Groetjes, Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed stukje!

  En laat ons hopen dat de mens slim genoeg is / wordt..

  Onlangs zei iemand nog dat ze niet/nauwelijks vegetarisch eet omdat anderen dat ook niet doen. Niet zozeer uit twijfel over de voordelen dus, of angst voor tekorten, of het idee dat het niet lekker zou zijn, neen, gewoon omdat zoveel mensen ook nog zoveel vlees eten. De mens als kuddedier...

  En jammer genoeg is de kudde vegetariërs / flexitariërs nog altijd kleiner dan de kudde omnivoren...

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.