titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 14 mei 2011

Hou de zon buiten

De zon buiten houden in de zomer is erg belangrijk voor het behoud van een aangenaam, koel binnenklimaat.
De kamers van de kindjes bevinden zich onder het goed geïsoleerde, schuine dak. Met 25 à 30 cm cellulosevlokken zitten we zeker goed wat isolerende waarde betreft. Die papiervlokken houden in de winter de warmte binnen, en in de zomer de hitte buiten.
De hitte die op het middaguur op het dak valt(de dakpannen halen gemakkelijk een temperatuur van 50°C en meer) sijpelt slechts langzaam in de isolatie door. Pas rond middernacht sijpelt die warmte binnen. Tegen dan staan al lang alle ramen open om die hitte meteen weer af te voeren, de koele nachtlucht in.
Deze "verschuiving" of lange "doorsijpelingstijd" heeft te maken met specifieke eigenschappen van cellulose-isolatie, en het grote volume ervan. Dit voordeel speelt minder bij PUR en andere niet-natuurlijke isolatiematerialen.

Het dak is dan wel zeer goed geïsoleerd, maar de ramen zijn een apart verhaal. Toen we het huis kochten, zat er al dubbel glas in. In PVC profielen. Niet meteen de meest ecologische keuze, maar wel een die we geërfd hadden. En dan heb je de keuze : ofwel prima isolerend glas en profielen de verbrandingsoven in, en ecologisch verantwoorde houten profielen kopen, ofwel konden we laten staan wat nog goed was. We kozen voor het laatste. Met de optie om het dubbele glas (en enkel het glas) later te vervangen door isolerend dubbel glas met hogere isolatiewaarde.
Maar het raam is dus nog steeds een plaats waar de hitte in de zomer nog een beetje door kan.
Hoewel de temperaturen, zelfs na een lange hittegolf, nog prima meevallen (rond de 25°C), kon het toch nog koeler, als we maar een goede zonnewering zouden hebben.
Die zijn wél meestal duur, mechanisch en hoogtechnologisch...
De beste zonnewering is langs de buitenkant aangebracht.
Ik maakte ze zelf met Anno Tupplur paneelgordijnen van Ikea, en wat elastiek.
Afmeten, elastiek bevestigen, en rond de ramen hangen. Vergeet niet om er op bepaalde plaatsen een opening in te maken, zodat ze niet als zeilen gaan fungeren bij een felle wind.
Daarna nog de gordijntjes toe (de witte én de fleece gordijnen), en het effect is geweldig.
Het was de afgelopen week tussen 18°C en 21 °C op de slaapkamers van de kinderen......
Perfect! En dit alles voor minder dan 20 EUR per kamer....

1 opmerking:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.