titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

woensdag 29 juni 2011

verluchten en verfrissen

Even een kort logje tussen de klassenraden en oudercontacten door....
Na de hitte van de afgelopen dagen hangt de warmte echt in huis. Het is nu een pak frisser buiten. Wil je de hitte zo efficiënt mogelijk verwijderen? Zet dan niet enkel de ramen, maar ook eens alle kasten wagenwijd open....
De meeste energie(= warmte) in een huis zit opgeslagen in de vaste massa muren, vloeren, kastwanden...) Slechts 15à20% van de warmte zit in de lucht. Even alles op een rijtje
  • verwijder alle lucht (ook die in de kasten) en vervang die door frisse buitenlucht. Zo verlies je 15à20% van de hitte in huis.
  • Laat de ramen zo lang mogelijk volledig (dus niet op kip) openstaan. Zo koel je ook de vaste massa (muren, vloeren) mee af.
  • Kipstand kan je gebruiken, maar koelt vooral lokaal af, en voert niet zo veel frisse lucht aan.
Over verluchten en ventileren vind je meer informatie hier en hier.
Ventileren zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat, en is erg belangrijk! De zon buiten houden, goed isoleren en zinvol en doordacht ventileren kan je ook de kosten van een dure energieverspillende airco besparen.

1 opmerking:

  1. Wat een supertip, nog nooit van gehoord van de kasten open te zetten!

    BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.