titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

woensdag 6 juli 2011

afvalbeperken deel 5 én 6


In onze pogingen om onze hoeveelheid afval tot een minimum te beperken hebben we een nieuwe ontdekking gedaan.
Ik wist al dat Ecover hervulstations heeft. Nu blijkt dat je in de wereldwinkel in de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen (centrum) je lege flessen kan afgeven, en dat je er volle voor in de plaats krijgt. Je krijgt dan meteen ook een mooie korting.
Nice.
Doen we dus. Gisteren de lege flessen uitgespoeld en klaargezet, papa gaat vandaag naar de wereldwinkel.
Ik heb vandaag ook een mail naar Lima en Alpro gestuurd met een ideetje voor afvalbeperking

beste,

wij zijn constant aan het zoeken naar manieren om onze afvalberg te beperken. Met ons gezin van 5 is dat een fikse uitdaging. We drinken elke week met z'n allen zo'n 20 liter melkdranken in tetrapack. Zou het niet mogelijk zijn om een supergeconcentreerde sojadrink op de markt te brengen ( naar analogie met de wasmiddelen)? Die thuis aangelengd moet worden met kraanwater? Dat zou het transport en de verpakking met 75% kunnen terugdringen!Afval vermijden is immers veel beter dan afval recycleren.

Wij zouden alvast fan zijn!

Vriendelijke groeten


Als je het productieproces van sojamelk een beetje kent, weet je dat dat mogelijk zou moeten zijn. Men zou dan gewoon de geweekte bonen met minder water moeten vermalen, zodat de sojamelk meer geconcentreerd is. Er zou dus geen onnodige extra verhitting( energie) voor uitdamping nodig zijn.

Als je dit een goed idee vindt, kopieer de brief gerust, en stuur hem ook door. Hoe meer mensen het vragen, hoe meer fabrikanten geneigd zijn om naar de consument te luisteren!
4 opmerkingen:

 1. Hallo, lang niet gezien!
  Weet je dat je van amandelmeel / amandelpasta zo een melk kunt maken?
  Dat doe ik nu dus in een blender.
  Ideaal.
  En de glazen potjes gebruik weer. Amandelmeel zit wel in plastic maar recyclebaar.
  Als je amandelmelk niet lekker vindt, kun je het misschien proberen met sojaroom om het gewoon aan te leggen?

  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt zelfs een speciaal apparaat om je eigen 'melk' te maken van haver, amandelen of soja maar ik doe het ook gewoon in de blender. Werkt prima. Als je nog wat pulp overhoudt na het zeven kun je dat weer in koekjes/pannekoeken/ brood enz verwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij drinken ook veel soja-rijst-haver-"melk" en zit dus ook met dat afvalprobleem van die tetra-pakken. Heb je al ene reactie ontvangen van Alpro en Lima? Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Evelien!!
  Ja hoor!! Ze hebben gezegd dat ze het gingen doorgeven aan de R&D afdeling....
  Hey Julia en Inneke!! Bedankt voor de tip!Dat apparaat zie ik wel zitten, maar dat is wéér een toestel erbij...vandaar mijn twijfel. Ik gebruik idd de blender ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.