titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

woensdag 16 november 2011

help je koelkast een handje


Hoerahoera het vriest(soms)!! 's Nachts dan toch.... Dit biedt weer wat extra mogelijkheden om energie te besparen.
Je kan immers de lage temperaturen buiten gebruiken om je koelkast af te koelen.
Hoe ga je te werk?
Je neemt een aantal recipiënten (alles kan, ook glas, maar dan liever niet volledig vullen, anders barst het. Water zet immers uit als het bevriest!) en je vult die recipiënten met water. Je zet die 's nachts buiten, en 's morgens zet je ze gewoon een paar uur in de koelkast. Dit werkt echter alleen maar als het buiten een pak kouder is dan 4°C (dit is de temperatuur van je koelkast).
Als je koelkast meestal grotendeels leeg is, geeft dit als extra voordeel dat je toestel niet constant lucht moet afkoelen( je hebt de lucht immers vervangen door dozen met water of ijs!). Lucht afkoelen vraagt veel energie, en de koele lucht ontsnapt elke keer als je de deur opent. De lucht die ontsnapt wordt meteen vervangen door warmere lucht uit de keuken. Deze lucht moet dan weer afgekoeld worden enz enz....Zo verspil je een hele hoop energie!
Zet de verwarming in je keuken 's nachts ook zo laag mogelijk, zodat je koelkast niet tegen die hoge temperaturen moet "vechten" om zichzelf koel te houden. Zet je diepvriezer ook best op een koele plaats in je huis.
Slotconclusie : hoe minder lucht in je koelkast (en bij uitbreiding je diepvriezer), hoe beter. En je koelkast volledig opvullen met ijsgekoelde bakjes water van buiten, doet de temperatuur nog verder dalen. Verwacht geen megabesparing van deze tip, maar alle beetjes helpen. Je bespaart op deze manier gedurende de wintermaanden minstens evenveel als het beperken van het sluipverbruik van toestellen!!

Goed voor je portemonnee, goed voor je koelkast, goed voor het klimaat!

4 opmerkingen:

 1. Leuke tip! Ik ga al wat dozen uitzoeken voor komende nacht. Dan is die kou toch ergens goed voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke tip! Maar doe je dan 's nachts de koelkast uit? Want als hij dan leger is, moet hij toch weer harder draaien om koel te blijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Cornelie : merci!
  @ LLMM : onze koelkast blijft gewoon doorlopen hoor! Hij is meestal wel vrij vol (een gezin van 5 hé). Je kan ook altijd een paar blokken piepschuim gebruiken om de lege plekken op te vullen, hoewel ik die tip meer interessant vind voor de diepvriezer. Als je een vrij grote koelkast hebt, dan kan je er ook voor kiezen om vooral de onderste plekken vol te stouwen. Daar is het het koudst,als je de deur dan opendoet, dan "zakt" enkel de bovenste luchtlaag uit je koelkast naar buiten (koude lucht zakt naar beneden)....je kan de dozen met water ook in een beurtrol buiten zetten...mogelijkheden legio (sommige al wat handiger dan anderen, moet ik wel toegeven...)
  veel groetjes en geniet van het winterse zonnetje!
  MV

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goeie tip! Ikzelf heb nooit zo goed begrepen waarom mensen een koelkast of vriezer in hun keuken willen. Bij ons staat hij in de onverwarmde bijkeuken en kan zelf 3 maanden per jaar uit. Nu moet ik wel toegeven dat we een klein huis hebben, dus het is geen kilometers lopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.