titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

maandag 5 december 2011

nog meer energie besparen


En het is ons gelukt!! We hebben nog minder gas verbruikt dan vorig jaar, hoewel de winter van 2010-2011 toch flink wat koude dagen en sneeuwdagen telde.
De manier waarop we dat hebben gedaan is verrassend eenvoudig : we hebben een gordijn aan de voordeur gehangen.
Onze voordeur is nog een erfstuk van de vorige eigenaars van het huis. En nieuwe voordeuren, zeker het laagenergiewoning-type, zijn erg duur. Dus wilden we zeker zijn dat het een aanzienlijke besparing zou opleveren om ze te vervangen.( een besparing zowel voor het milieu als voor onze portemonnee....De voordeur is van pvc-helaas. Niet iets dat je zomaar op de vuilnisbelt gooit)
Eerst hebben we de oude voordeur getest : met een brandende kaars lang alle kanten en hoeken gegaan, en als het vlammetje "danst", is er een tocht. Langs daar komt de koude lucht dus binnen. Een tochtborstel onderaan de deur bood al wat soelaas, en een paar meter tochtstrip ook.
De tweede test is vrij eenvoudig : leg je hand op een binnenmuur, en daarna op de voordeur. Onze voordeur was ijs-en-ijskoud in vergelijking met de muur.
Tijd dus om ons plannetje uit te voeren.
We kochten een eenvoudige gordijnrail bij een groot woonwarenhuis waar ik een haat-liefde verhouding heb. (Ik heb er een hekel aan, maar kan helaas soms mijn ding elders niet vinden ....), en ook een paar grote fleece plaids/dekbedden. Fleece is een erg goedkoop en super goed isolerend goedje, dus ideaal voor een goedkoop gordijntje. Fijn extraatje is dat het enorm gemakkelijk zelf te verwerken is, het rafelt niet....en je moet het dus niet omzomen.
Het resultaat was instant : we voelden de warme lucht uit de verwarmde woonkamer zo de traphal omhoog stijgen. Als een warme zomerbries. Nooit eerder gevoeld. Dit is extra voordelig, aangezien we onze slaapkamers niet verwarmen..( zeker met de 30 cm dikke dakisolatie is dat slechts zelden nodig).
We maken dus optimaal gebruik van de warmte die centraal in de woonkamer opgewekt wordt : ons huis met z'n 3 bouwlagen wordt bijna volledig met die ene kachel verwarmd.
Resultaat voor ons gasverbuik : 3000KWh minder verbruikt. (ongeveer 300m3 aardgas), en een pak comfort méér!!
En binnenkort gaan de Vertekes nog meer CO2 neutraal.....maar daarover vertellen we meer de volgende keer...

12 opmerkingen:

 1. Dat is een goeie investering dan. Hier voel ik ook de tocht bij de voordeur ondanks dat ons huis goed geisoleerd is. Ook maar eens investeren in een tochtstripje denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. WOW! Dit motiveert wel om zo'n gordijn op te hangen! Hier is het niet ideaal, want onze voordeur telt met ramen erbij zo'n 3 meter, maar aan de andere kant; dat is dus ook 3 meter kouwigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ah merci voor de tip - we zoeken nog steeds iets om de kou buiten te houden die door de ramen binnenkomt; dus misschien toch eens fleece overwegen. Het gordijn hangt wel heel dicht tegen de deur precies? (als 'k een fleece laag in onze bestaande gordijnen naai hangen die nog steeds 20 cm van de eigenlijke ramen, wat misschien te veel is...)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Kapucijnaap!
  Fleece is zeker een optie...Soms kan je ook een tweede gordijnroede installeren, en daar een extra gordijn aan ophangen (dubbele fleece?). Tochtstrips kunnen ook al helpen, en om de kieren onderaan extra af te dichten een tochtrol of zo gebruiken? Wel elke dag even openen en luchten, waant als het echt koud wordt, dan kan het condensatievocht bevriezen...Daar moet je wel rekening mee houden, er vormt zich wel extra condensatie op de ramen( dat probleem heb je niet met nieuwe, goed isolerende raampartijen). Goed afvegen is dan zeker de boodschap!!! Succes! Ik hoop dat het werkt!
  groetjes
  MV

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bij mij op het werk gooiden ze platen materiaal weg die gebruikt waren om spullen mee te beschermen tegen beschadigen tijdens vervoer, daarvan heb ik met touw een groot gordijn gemaakt ,wat nu bij ons voor de zeer tochtende voordeur hangt, helemaal gratis en voor niets een zeer isolerend gordijn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai, wat goed zeg! Ook wij hebben eens een gordijn voor de deur gehad (oude huis met trapgat), maar nu hebben we er geen (afgesloten halletje. Tocg zit ik er hard aan te denken, omdat de slaapkamer van ons dochtertje aan het halletje grenst en de muur altijd koud is. Je fleece-tip vind ik super, dus ga zeker met het idee aan de slag. Dank je wel!

  En ook een dank voor je gesprongen handen tip! Klinkt als muziek in de oren ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn dat het zo subliem werkt! En met een relatief makkelijke oplossing. Die ga ik zeker in gedachten houden als het ons nieuwe huis blijkt te tochten. En dat sluit ik niet uit, aangezien het uit 1935 is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog wat tips om energie te besparen: http://oponseentje.blogspot.com/2011/12/hoe-sinterklaas-mij-een-spaarlamp.html

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk dat het werkt. Ik ga het ook proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ah, wij hebben hier thuis hetzelfde probleem. als ik vanuit de woonkamer door de hal naar mijn slaapkamer ga, heb ik altijd even tijd nodig om weer op te warmen. heb dit maar even doorgestuurd naar mijn ouders :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We doen het liefst alles verantwoord, ecologisch, biologisch en bewust.

  Maar hoe doe je dat in een huishouden met kinderen, waar je dagelijks een berg afval creëert.

  Luiers, voeding, kinderkleding: hoe kun je je kids milieubewust grootbrengen?

  Daarom is er nu Ecokids.be

  Ecokids is gespecialiseerd in kinderkleding van organisch katoen met fairtrade label.

  Bij Ecokids kan je tevens terecht voor milieuvriendelijk schoolgerief en speelgoed.

  Voor jullie ecokids voorzien wij een ruim aanbod van tuin, dier en leesplezier artikelen.

  Bovendien kan je bij ons terecht voor energie en waterbesparende producten.
  http://www.ecokids.be
  http://www.facebook.com/ecokids.be

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Thanks for your great information, the contents are quiet interesting.I will be waiting for your next post.
  zonnepanelen kopen

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.