titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

woensdag 11 januari 2012

Nog meer CO2 neutraal, en truly ecolicious! deel 1

Geef toe, is het geen snoepje, onze nieuwe kachel???

hierboven nog voordat de stukadoor was geweest
en hier is ie af!

We kozen dus voor een houtkachel als hoofdverwarming in de woonkamer, de oude gaskachel (20 jaar oud) kieperden we de deur uit..
Een paar mensen in onze omgeving vroegen zich omwille van verschillende redenen af of hout verbranden wel zo milieuvriendelijk is, en ik kan je gerust stellen: het is de meest milieuvriendelijk oplossing. Maar er zijn wél een aantal voorwaarden.
In dit logje som ik de reden op waarom hout de beste keuze is, ecologisch gezien.
 • Hout is een nagroeibare brandstof
Bomen kan je telkens opnieuw aanplanten. Met een beetje planning en zéér zuinig gebruik (isolatie van de woning!) heeft de mensheid dus nog genoeg van deze brandstof tot het einde der dagen.
 • Houtstook stimuleert de aanplanting van bomen
Als brandhout een gegeerd goed wordt, kan dat een stimulans betekenen voor de bosbouw. Hout krijgt dan immers een grotere economische waarde en dat maakt het dan weer interessant. De aangeplante bomen zorgen meteen ook voor de productie van zuurstofgas, en nemen CO2 uit de lucht op. Dat breng me dan naadloos naar het volgende voordeel.
 • Hout als brandstof is een gesloten CO2 kringloop
bron afbeelding : http://www.hirvi.be/milieu.html

Alle CO2 die bij de verbranding wordt uitgestoten wordt terug door planten opgenomen, die zo weer hout aanmaken (en ook zuurstofgas), en met dat hout kunnen we dan weer verwarmen enz....
Eigenlijk gebruik je met een houtkachel ook "zonne-energie". De bomen gebruiken immers zonlicht om de CO2 in de lucht om te zetten naar hout, blaadjes, vruchten enz. Die "zonne-energie" gebruik jij dan weer om je huis mee te verwarmen.
( Deze vorm van zonne-energie is veel meer milievriendelijk dan fotovoltaïsche zonnepanelen : bomen moeten immers niet in een fabriek gemaakt worden (zonnepanelen wél), en het enige afvalproduct dat bomen produceren is zuurstofgas (bij de productie van fotovoltaïsche zonnepanelen komen gassen (oa NF3) vrij die ene paar 1000 keer sterker zijn als broeikasgas als Co2).)

De meest gebruikte alternatieven als brandstof voor verwarming zijn fossiele brandstoffen. Waarom zijn deze dan een minder goede keuze? Een paar redenen vind je hieronder.
 • fossiele brandstoffen: steenkool
De meeste steenkool is 300 miljoen jaar geleden gevormd. Planten stierven af, werden langzaamaan bedekt door sedimenten (aarde/gesteente), en vormden zich langzaam om tot kolen. Men schat dat een laag van 2 meter compact afgestorven plantenmateriaal uiteindelijk een laagje van 30cm kolen wordt. Het is dus voor miljoenen jaren aan planten, die gedurende die miljoenen jaren zonlicht verzamelden en opsloegen, dat onder de grond terecht kwam en steenkool werd. Kolen zijn dus "oud zonlicht", dat ondergronds gestockeerd is.


http://www.eia.gov/kids/energy.cfm?page=coal_home-basics

 • fossiele brandstoffen: olie en gas
Aardolie en gas vormen zich op bijna dezelfde wijze, alleen gaat het hier om afgestorven plankton in zee. Net als alle andere zeeleven voedt plankton zich -direct of indirect- dmv zonlicht. Aardolievelden zijn allemaal plaatsen waar en vroeger zeebodem was, aardgas is een bijproduct van aardolie- en kolenvorming.

http://www.odec.ca/projects/2006/smit6d2/

 • Conclusie

Al dat "oude zonlicht", dat miljoenen jaren geleden én miljoenen jaren làng gevormd werd, wordt nu op 100 jaar verbrand en de atmosfeer in gestuurd.

Het mag duidelijk zijn dat dit verhaal van fossiele brandstoffen afloopt, op = op.
Het mag ook duidelijk zijn dat het niet gezond is om al die koolstof, die moeizaam, gedurende miljoenen jaren onder de grond verzameld is, nu ineens "vrij" te laten, in de vorm van CO2. Je voelt zo dat dit niet goed zit.

Dààrom kies je best voor hernieuwbare, nagroeibare energiebronnen, die je zuinig gebruikt. Want de meest groene energie is de energie die je niet gebruikt of niet opwekt!


6 opmerkingen:

 1. Als het kouder was, dan deed ik hierdoor nog even de open haard aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed verhaal, lekker duidelijk.
  Goed om de kennis weer paraat te hebben.
  In mijn geval ook om uit te leggen waarom plastic afval en petrochemische verzorging niet wenselijk zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad!!! Dat past ook perfect in dit verhaal in!

   Verwijderen
 3. Je hebt het hier nu wel alleen over de ecologische voordelen. Onlangs las ik in de krant dat het fijn stof dat geproduceerd wordt door houtkachels wel een enorm probleem vormt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Saskia,
   je hebt helemaal gelijk! Daarover zou "deel2" oa gaan(is een opm die ik ook in mijn omgeving kreeg). "Houtkachels" worden in de studie van de VMM allemaal over 1 kam gescheerd. Terwijl er grote verschillen zijn qua fijnstofuitstoot, CO uitstoot, NOx uitstoot enz..tss de verschillende modellen.
   Een kacheltje van 300 EUR dat je bij Brico of Gamma kan kopen, zal vééél slechter voor het milieu zijn dan een hoogrendements houtkachel of een pelletkachel. Ook openhaarden hebben een veel lager rendement dan vrijstaande houtkachels, het soort hout waarmee je stookt, en zelfs hoe je stookt bepalen de vervuilingsgraad...
   Dat zijn allemaal dingen die je mee in overweging moet nemen.
   Wat zeker waar is is dat elke verbranding (ook die van gas, mazout, pellets, steenkool) vervuilend is, en je dus best zo weinig mogelijk- maar wel zo volledig mogelijk- verbrandt.Zo vormen oude laagrendements stookketels op mazout ook een groot probleem, nieuwe hoogrendements condenserende branders dan weer veel minder...maar hierover ben ik nog een logje aan het voorbereiden...
   Veel groetjes
   MV

   Verwijderen
 4. Heel goed uitgezocht!
  Wij hebben ook een kachel.
  En als je de verwarming hoger zet, kost dat ook brandstof. En dus Co2. En door het transport misschien wel nog meer.
  Het is daarom volgens mij echt niet zo dat je op deze manier meer vervuilt.
  Let wel op dat je schoon blijft branden, dus geen troep ingooien.
  En je bespaart altijd waardoor je meer overhoudt om bijvoorbeeld fair trade of bio kunnen kopen... Het werkt door.
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.