titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

vrijdag 13 januari 2012

Nog meer CO2 neutraal, en truly ecolicious! deel 2


Ken je het diesel-benzine dilemma? Een auto die op benzine rijdt stoot minder fijnstof uit dan een die op diesel rijdt. Een benzinemotor daarentegen produceert méér Co2 dan een dieselmotor. Wat is dan de beste, meest groene keuze?
 • je kiest best een wagen die zo weinig mogelijk brandstof per 100 km verbruikt
 • je gebruikt die wagen zo weinig mogelijk
 • je doet aan ecodriving
Transport is soms nodig, het verwarmen van je huis is vaak nodig. Ik durf zelfs te stellen dat het laatste nog meer levensnoodzakelijk is.
En dan lijkt het soms alsof je moet kiezen tussen de pest en cholera.
Zoals Saskia al stelde, zijn er verschillende studies waarbij men het aandeel van houtverbranding in de fijnstofproblematiek meet (zie VMM ). Daaruit blijkt dat houtkachels op bepaalde momenten van het jaar een zeer grote bijdrage leveren aan het gevaarlijke fijn stof. Maar hout is dan weer bijna CO2 neutraal en nagroeibaar.

Dus :
 • je kiest best een kachel die zo weinig mogelijk hout verbruikt
 • je gebruikt die kachel zo weinig mogelijk
 • je doet aan eco-stoken
Eco-stoken doe je zo
 • brand altijd schoon hout. Geen behandeld hout en ZEKER geen afval! (plastic, groenten en fruitafval, papier...) 53% van alle dioxine-uitstoot in Vlaanderen wordt veroorzaakt door verbranding van allerlei afval in open vuurtjes. Afval verbranden in een allesbrander is al niet veel beter. Door zelf afval te verbranden verkanker je in de eerste plaats jezelf en je gezin en daarnaast ook de omgeving waarin je woont. Want dioxines zijn de meest kankerverwekkende stoffen die er bestaan. Meer nog, die dioxines komen via de bodem, gras en veevoeder in de voedselketen terecht, en stapelen zich op in het vetweefsel van dier en mens. Zo zijn zelfs de eitjes van eigen scharrelkippen in de tuin niet meer veilig.
 • Brand altijd droog hout. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Wij kozen voor een mix van eik en berk. Berk brandt snel, en geeft snel veel warmte, eik brandt langzaam en geeft langer veel warmte.
 • Kies een goede kachel, met een hoog rendement en een lage uitstoot. Dit zijn jammer genoeg de duurste kachels. Maar: je haalt het er ook terug uit. Hoe hoger het rendement, hoe méér warmte je haalt uit het hout, en hoe minder je moet verstoken (een kachel met een rendement van 40% heeft 2 keer zoveel hout nodig om dezelfde warmte af te geven als een kachel met een rendement van 80%). Je hebt ook minder as en poetswerk. Een goede speksteen-en pelletkachel halen een rendement van ruim 90%. Onze kachel haalt 84%. (waarom we niet voor speksteen of pellets kozen lees je in een volgend logje: deel 3) Een open haard heeft een rendement van 10 à 15%, en kleine goedkope houtkachels een van 40%. Hoe lager het rendement, hoe minder volledig de verbranding, hoe meer roet en fijn stof er zal vrijkomen.
 • Stook correct. Op dit filmpje kan je zien hoe je het hout best aansteekt, en dit lukt bij ons prachtig. (Wij leggen evenwel maar 2 blokken in de kachel, en dat lukt zeker ook)
 • Stook altijd kleine hoeveelheden, met de luchttoevoer volledig open. Probeer het vuur nooit te smoren (luchttoevoer toe draaien) want dan voeg je minder zuurstofgas toe, en krijg je een onvolledige verbranding. Laat op het einde van de avond de laatste blok hout gewoon rustig, volledig uitbranden.
 • En last-but not least- zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk moet stoken. Trek een extra trui aan, een extra paar sokken (je voeten bepalen een groot deel van je warmtecomfort, vandaar het succes van vloerverwarming).

2 opmerkingen:

 1. Ons huis laat het niet toe (en de portemonnee ook niet), maar zo'n spekstenen kachel lijkt me toch erg fijn, gezien het rendement en de warmte. Ik ben benieuwd naar je volgende logje hierover, wat jullie overweging is geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een eco-tip voor het stoken, de Ecofan. Hiermee haal je nog wat meer rendement uit je kachel.
  www.123warm.nl (sorry voor het "spammen" van de website, maar het is zo'n leuk apparaat)

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.