titel

Een modern,goedkoop, gelukkig, comfortabel en ecologisch leven met 3 kindjes!Een ecologische voetafdruk van 1.65 HA én toch een modern en comfortabel leven? Het kan écht!

zaterdag 3 maart 2012

Krokant gebakken tofu in een tamari-mirin sausje met sla en lookvinaigrette

Aan het prachtige initiatief van "40 dagen zonder vlees", konden we helaas niet meedoen, wegens al vegetarisch/veganistisch. Maar ik heb me wel tot doel gesteld om de komende 40 dagen het weggooien van voedsel mee te helpen beperken. Ik koop dus onder andere doelbewust dingen die in "snelverkoop" staan. In de lokale supermarkt is dat vooral voorverpakte en voorgewassen sla. Ook rauwkost en wokgroenten geraken niet goed verkocht blijkbaar. Op de dag van de uiterste houdbaarheidsdatum, biedt de supermarkt ze aan aan -50%. Ik maak er nu -nog meer dan anders- een sport van om die dingen te kopen. Zeker als het voedsel is dat je kan invriezen. Goed voor het milieu, goed voor mijn bankrekening. Het enige waarmee ik nog worstel is de vraag of ik daarmee het "systeem" niet mee in stand hou, en het is ook niet zo goed de hoeveelheid afval. En echt seizoengroenten zijn het ook niet altijd....
Je hebt misschien al gemerkt dat ik de tag "glutenvrij" heb toegevoegd. Ik ben sinds begin januari glutenvrij aan het eten, op aanraden van de gastro-enteroloog. Er is een ernstig vermoeden dat ik coeliakie heb. Niet eenvoudig als bijna-veganist, en ik ben nog flink zoekende.....
Enfin, ik wou graag dit gerechtje met jullie delen. Ik heb het hier al eens gepost, maar dat is al erg lang geleden...

Nodig voor 2 personen
 • 250g tofu, eerst bevroren en ontdooid
 • 300 à 400g gemengde sla
 • 1 eetlepel mirin
 • tamari
 • bakolie : olijfolie
 • slaolie : maïskiemolie en een scheutje koolzaadolie of walnotenolie
 • 3 tenen look
 • ciderazijn of een ander wijnazijn
 • zwarte peper en zout

Werkwijze

 • Tofu
knijp de tofu erg voorzichtig zoveel mogelijk uit. Dep droog met een schone theedoek. Snij de tofu overlangs door, zodat je 2 "steaks" hebt. Leg die in een bord, overgiet met een tamari, en laat de tamari erin trekken, totdat je geen "wit" meer ziet aan de buitenkant van de tofu. (geen nood, de overschot van de tamari kan je verderop nog gebruiken)
Verhit in een pan een flinke hoeveelheid olijfolie en laat de tofu aan beide zijden een paar minuten bakken, totdat er een krokante korst op komt.

 • Saus
Verwijder de tofu uit de pan, zet de pan van het vuur, blus de pan met 1 eetlepel mirin. Voeg een stevige klont sojabakken-en-braden toe, zet de pan terug op het vuur. Laat de margarine smelten en voeg nog een scheut tamari toe aan de pan. Even laten opschuimen en af en toe eens schudden met de pan. Deze saus is een grote hit hier in huis, maar wel erg vettig. De smaak komt goed overeen met de saus die vroeger uit de pan waar het gebraad in had gebakken kwam. Je kan de saus een beetje aanlengen met wat water, even goed roeren voor opdienen.

 • Vinaigrette
Pel 3 tenen look. Plet en kneus ze op de bodem van een slakom, samen met 1 theelepel zout (of minder, naar smaak) een royale hoeveelheid zwarte peper (2 draaien aan de molen).
Voeg de slaolie en de azijn toe. Neem 3 delen olie voor 1 deel azijn.
Even laten rusten, en zeef dan de lookteentjes en stukjes uit de vinaigrette. Proeven met een blad sla, en bijkruiden indien nodig. Deze vinaigrette gaat bijzonder goed samen met licht bittere slasoorten (krulandijve bv). Mengen met de sla.

Snij de tofu in schijfjes en schik die op een bord samen met de sla en gekookte aardappels.
Als sla-olie gebruik ik meestal een mengeling van verschillende oliën. Zo kan je het omega-3 gehalte opkrikken.

9 opmerkingen:

 1. Ziet er heel lekker uit!

  Wat je 40 dagen-uitdaging betreft... ik denk dat het terecht is dat je daarmee worstelt... Ik koop sowieso zelden groenten in de supermarkt eigenlijk. Als de boerderij waar we onze groenten halen nu zo'n systeem zou hebben, zou ik er niet mee worstelen, want de groenten blijven biologisch / weinig verpakt en seizoensgroenten, maar in de supermarkt is dat toch inderdaad een heel ander verhaal.

  En glutenvrij er nog eens bij! Lijkt me inderdaad moeilijk. Coeliakie, is dat dan iets dat je 'gekweekt' hebt, of m.a.w. kan je dat voorkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Merlette!
   ja, het is dubbel : ik zie zoveel eten in die supermarkt weggegooid worden(Vooral ook bio-scheuten en zo). En ik vind dat erg pijnlijk. Het is inderdaad verschrikkelijk dubbel. Ofwel koop ik op zaterdag op de markt seizoensveldsla in een papieren zak, en wordt er veel sla weggegooid 500 meter verderop, of ik koop die sla die ze sowieso gaan weggooien. Zucht. Eco-denken is niet simpel hé. Heeft hier iemand een milieu-effectenrapport van aub ;-)?Hier is in de verste verte geen boerderij te vinden, en zelfs voedselteams ea zitten te ver weg om zonder auto te doen. De geesten hier in Hoboken moeten nog wat rijpen denk ik ;-)
   Coeliakie kan je denk ik niet echt voorkomen. Sommige mensen worden ermee geboren, en hebben het meteen als baby heel erg, anderen ontwikkelen het in de loop van hun leven (volgens de specialist). Ik denk dat afwisseling geen kwaad kan( in retrospect :ik at idd wel erg veel gluten, maar de gemiddelde Belg ook...). Enfin, er zijn een triljard ergere dingen in het leven hoor, het is gewoon even zoeken naar een nieuw gezond voedselpatroon.....(waar geen diëtist mij mee kan helpen, tenzij hier een veganminded diëtist is uit de buurt van Hoboken, die mij niet onmiddellijk gaat veroordelen of scheef gaat bekijken?)
   groetjes!!

   Verwijderen
  2. Ik heb ook coeliakie en weet dit sinds een paar jaar. Ik at toen vegan en de combinatie glutenvrij met veganistisch is best moeilijk vind ik. Ik let ook nog op weinig suiker en e-nummers. Dat is in dit geval minder moeilijk omdat ik al snel op onbewerkte producten uitkom.

   Met vlagen heb ik dierlijke producten gegeten omdat die mijn honger konden stillen. Na zoveel jaar voedingstekorten valt het inlopen niet mee. Nu eet ik weer grotendeels veganistisch.
   Ik heb gemerkt dat ik veel moet afwisselen in het eten. Ik eet geen glutenvrij brood. Te bewerkt en meestal leeg voedsel dat superduur is.

   Is het een idee dat we kennis delen over deze combi via mail?
   Groetjes, VeggieMo

   Verwijderen
  3. Hey!!
   Je kan me bereiken op mamanverte@gmail.com : ik heb eindelijk de tijd genomen om een e-mailadresje aan te maken...;-)
   Groetjes!!
   Maman Verte

   Verwijderen
 2. Glutenvrij en vegetarisch eten is inderdaad niet zo eenvoudig. De meeste vegetarische vleesvervangers in de supermarkt bevatten immers tarwebloem als bindmiddel. Ook seitan kan je niet meer eten, want dat zijn pure gluten. Maar het lukt wel hoor! Voor meer inspiratie, kan je eens op mijn blog kijken: http://saskookt.blogspot.com/. Zo heb ik er bijvoorbeeld al een paar receptjes van glutenvrije veggieburgers verzameld. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ziet er lekker uit, ik ben gek op knapperige tofu.
  Hoe gaat het nu nu je het dieet volgt? Bij mij heel snel resultaat!
  Ik worstelde ook met de combinatie vegetarisch en glutenvrij. Zelfs zoveel dat ik weer beperkt vlees eet. Vooral als je bij mensen op bezoek gaat of uit eten werd het echt heel lastig. En ook omdat ik toen ik zwanger was opeens erge zin kreeg in vlees. Dus nu heel af en toe vlees. Maar thuis is het redelijk goed te doen alles te vermijden. Alhoewel veganistisch lastiger is, ik kook nu veel zuivelvrij ivm jongste, en dat is toch wel pittig. En dan gebruik ik nog wel ei...
  Succes, en sterkte. Ik vind het dapper hoor, wat je doet. En goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier proberen we ook dingen in snel verkoop te kopen. Alleen wel jammer als je zo weinig mogelijk afval wil produceren dat als die dingen zoveel verpakt zijn. Maar ja ik denk altijd nu is het eten teminste opgegeten en het afval gesorteerd. Hier nog een leuke link over eten dan over datum is: http://www.mediamatic.net/221766/nl/waarom-over-datum-eetclub. Ik denk dat als we proberen zonder afval te leven en het beetje afval dat we hebben dan van snel verkoop komt we goed bezig zijn.
  Hele leuke blog trouwens.En alle kleine beetjes helpen voor een beter milieu.
  groetjes Els

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1243245 hier nog een filmpje over voedselverspilling.
  groetjes Els

  BeantwoordenVerwijderen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.